BUCUREŞTI, 21 aug – Sputnik. Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, s-a referit joi la noile arme, într-un discurs televizat, dezvăluind că noua rachetă aer-aer, denumită „Haj Qassem”, are o rază de acţiune de 1.400 km. Cealaltă rachetă, o rachetă anti-navă de croazieră, denumită „Abu Mahdi”, este capabilă să atingă ținte la peste 1.000 km distanță, potrivit RT.
La scurt timp după discurs, au apărut online imagini video și foto cu rachetele. Un video, lansat de postul IRIB, arată că rachetele sunt testate într-un loc nedezvăluit în Iran. De asemenea, armele apar şi expuse în imagini statice.
Meet #Iran newly unveiled missiles:
— Habib Abdolhossein (@HAbdolhossein) August 20, 2020
Defense Minister Hatami says Haj Qasem missile (named after Gen. Soleimani) is an upgraded version of Zolfaqar which had a range of 700 km and has been upgraded to 1400 km.
AbuMahdi missile has a range of over 1000 km. pic.twitter.com/yyYDBq0xTB
Se cunoaşte faptul că Iranul dispune de un arsenal bogat de rachete, de la clasa de rachete balistice Shahab cu rază lungă de acţiune, la o serie de sisteme de rachete cu lansare multiplă. Oficialii de la Teheran au susținut în mod constant că programul iranian de rachete are un caracter „defensiv” și are ca scop doar contracararea amenințărilor la nivel regional.
Denumirea noilor rachete, despre care ministrul a spus că au fost dezvoltate pe plan intern, par să îi imortalizeze pe generalul Qassem Soleimani, șeful Forței Quds, o unitate a Corpului Gărzilor Revoluționare de elită din Iran (IRGC), și pe Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul miliției irakiene Hashd al-Shaabi.
خصوصیات موشکهای شهید حاج قاسم و ابومهدی
— خبرگزاری ایسنا (@isna_farsi) August 20, 2020
جانشین وزیر دفاع:
موشک شهید حاج قاسم دارای برد ۱۴۰۰ کیلومتر و مایل پرتاب و کاملا تاکتیکی است
این موشک قابل رهگیری نیست
موشک کروز بردبلند شهید ابومهدی میتواند در زمانهای متفاوت و ازچند مسیر مختلف به یک هدف برسدhttps://t.co/0kLOAZOYj3 pic.twitter.com/NuFiemN3JC
Aceştia au murit într-un atac american cu drone în ianuarie, în drumul lor spre aeroportul din Bagdad. Asasinarea lui Soleimani – primul caz cunoscut în ultimele decenii în care SUA a ucis un oficial militar străin – a stârnit manifestări de revoltă în Teheran și s-au organizat mitinguri masive anti-SUA în Irak și nu numai.
Iranul a răspuns atacului, lansând o serie de rachete către bazele SUA din Irak. Niciun soldat american sau din coaliție nu a murit în atacurile efectuate ca represalii, deși armata americană a raportat că mai multe trupe au fost diagnosticate cu răni la nivelul capului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova