Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon despre relația cu Moscova: Rusia - un partener strategic al Moldovei

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaLe Kremlin de Moscou
Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a menționat că, datorită înțelegerilor la care s-a ajuns cu partenerii ruși, exportul Moldovei în Rusia a crescut simțitor.

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik. Președintele Republicii Moldova Igor Dodon susține că în cei 3,5 ani de mandat a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru restabilirea relațiilor economice cu Federația Rusă. Șeful statului a făcut o declarație în acest sens miercuri, în timp ce prezenta raportul său de activitate în cadrul unui briefing. 

Dodon a menționat că Rusia este un partener strategic al republicii. 

„S-a reușit majorarea substanțială a exportului de legume - de șase ori, a merelor - cu 67%. Datorită discuțiilor pe care le-am purtat cu conducerea Federației Ruse, producătorii noștri economisesc anual aproximativ 300 de milioane de lei, pentru că nu plătesc taxe de intrare în Rusia”, a declarat președintele. 

Șeful statului a atras atenția că în ultimii ani s-au desfășurat două forumuri economice moldo-ruse, datorită cărora au fost semnate zeci de acorduri. 

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Creditul rus: Când vor fi reluate negocierile între Moscova și Chișinău

Potrivit Biroului Național de Statistică, cifra de afaceri comercială a Moldovei cu Federația Rusă s-a ridicat în 2019 la 941,67 milioane de dolari SUA și, comparativ cu 2018, a crescut cu 0,3% sau cu 2,44 milioane de dolari. În ceea ce privește volumul cifrei de afaceri comerciale, Rusia s-a clasat pe locul doi în rândul partenerilor de comerț exterior ai Moldovei, cu o pondere în volumul total al cifrei de afaceri comerciale de 10,92%.

Volumul exporturilor în Rusia s-a ridicat la 249,8 milioane USD. Față de 2018, exportul de bunuri a crescut cu 14,3%, sau 31,2 milioane de dolari. Rusia s-a clasat pe locul trei în rândul țărilor cu care Republica Moldova a desfășurat activități de export, cu o pondere de 8,9% din volumul total de export al țării.

Volumul importurilor din Federația Rusă anul trecut a fost la nivelul de 691,7 milioane de dolari, iar față de 2018 a scăzut cu 4% sau cu 29 de milioane de dolari. Rusia a ocupat locul doi în rândul țărilor cu care Republica Moldova a desfășurat activități de import, cu o pondere de 11,8% din volumul total al importului țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0