De dragul politicianismului: Avantajele Turciei după descoperirea zăcămintelor de gaze

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaСудно-трубоукладчик во время строительства газопровода на дне Черного моря. Архивное фото
Судно-трубоукладчик во время строительства газопровода на дне Черного моря. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
„Începutul unei noi ere”, „țara nu va fi dependentă de resurse energetice”, „este un moment istoric” - autoritățile turce au prezentat la maxim știrile despre descoperirea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră. De fapt, acest combustibil parcă este acolo, dar nu este.

CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. Trei sute douăzeci de miliarde de metri cubi de gaze la un preț de 80 de miliarde de dolari sună mai mult decât solid. Analiștii s-au grăbit să facă evaluări și prognoze macroeconomice după anunțul recent al autorităților de la Ankara despre descoperirea rezervelor de gaze din Marea Neagră, a declarat Maria Merkulova, analistul Radio Sputnik.

Газ и Израиль: как Европа нашла еще одну замену России - Sputnik Moldova
Gazul și Israelul sau cum Europa și-a mai găsit o alternativă pentru a înlocui Rusia

Aceștia au discutat dacă Turcia își va acoperi necesitățile sau chiar va putea deveni un exportator de o importanță cel puțin regională. Cineva și-a exprimat îngrijorarea cu privire la Turkish Stream, alții au estimat costul extracției.

În realitate, totul pare a fi mult mai simplu și toate calculele trebuie făcute ținându-se cont de evenimentele interne din țară. Rahmi Turan, unul dintre autorii articolelor pentru ediția turcă a Sözcü, amintește că în țara sa a fost instituită deja o tradiție politică - să raporteze vești grandioase despre descoperirea petrolului sau a gazului înainte de alegeri.

Cele mai apropiate sunt programate pentru 2023 și s-ar părea că este prea devreme pentru o campanie de PR de amploare. Însă, până în acest moment, autoritățile vor începe extragerea, astfel că titlurile în trei ani pot deveni și mai frumoase, mai puternice și mai însemnate.

Turcia este acum aproape în totalitate dependentă de aprovizionarea cu „combustibilul albastru” din străinătate, iar să oferi o speranță electoratului în ajun de alegeri este un lucru extrem de important. La urma urmei, acest lucru este prezentat ca o soluție pentru aproape toate problemele economice ale țării.

Sözcü nu este de acord cu acest lucru: în primul rând, este puțin probabil ca în doar trei ani țara să poată stabili toate procesele de extracție și prelucrare. În al doilea rând, limita de producție pentru următorii șapte ani este de 8-10 miliarde de metri cubi pe an, iar aceasta reprezintă doar o cincime din necesitățile Turciei. Dacă chiar va exista o independență energetică deplină, acest lucru nu se va întâmpla în curând, conchide autorul materialului.

Turkish Stream - Sputnik Moldova
Ungaria aprobă investițiile în extinderea gazoductului Turkish Stream

Acesta spune că în ultimii 18 ani de conducere a Partidului Justiție și Dezvoltării, turcii au fost de nouă ori bucurați cu știri despre petrolul găsit. Dar după următorul scrutin, toate acestea au fost cumva date uitării. Iar începutul tradiției electorale cu hidrocarburi a fost pus demult, cu cel puțin 65 de ani în urmă, când liderul Partidului Democrat, Adnan Menderes, era prim-ministru.

Ziarele au apărut atunci cu titluri siropoase: „În Tracia a fost descoperit un câmp bogat de petrol!” Cu toate acestea, a devenit oare aceasta un ”început al unei noi ere” și garanția independenței energetice a țării? Evident că nu.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0