Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Intervin schimbări în depistarea și tratamentul COVID-19 în Moldova – decizia medicilor

© AFP 2024 / JACK GUEZTest la COVID-19
Test la COVID-19  - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele care au contractat virusul COVID-19 nu mai sunt contagioase după 9 zile de la apariția simptomelor, este concluzia unor specialiști internaționali. Ca urmare, medicii moldoveni au schimbat modalitățile de depistare și tratament ale virusului.

CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Noi prevederi de depistare și tratament a cazurilor de COVID-19 sunt adoptate în Republica Moldova, în urma unor modificări la Protocolul provizoriu COVID-19, convenite în cadrul unor ședințe de lucru de specialiști în medicină.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Evoluția îmbolnăvirilor de COVID-19: Câte cazuri noi au fost confirmate astăzi

Schimbările țin, între altele, de scurtarea intervalului de autoizolare la domiciliu în cazul persoanelor asimptomatice, precum și de scurtarea tratamentului la domiciliu în cazul persoanelor cu forme ușoare ale bolii.

Un briefing la care a fost anunțat acest lucru a fost organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) marți, 25 august.

Modificările au fost aprobate după ce s-ar fi demonstrat, pe plan internațional, că gradul de contagiozitate a persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 este mai redus decât s-a considerat în perioada anterioară. De asemenea, modificările sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. 

Specialiștii în medicină moldoveni au acceptat argumentele respectivelor studii efectuate peste hotare, iar aceasta înseamnă că perioada de autoizolare la domiciliu va fi redusă, iar în unele cazuri nu vor fi efectuate repetat testele la coronavirus.

Chiar și după însănătoșire, testul era pozitiv la persoanele tratate de COVID-19. Concluzia cercetătorilor internaționali este însă că aceasta nu înseamnă că persoana este contagioasă, pentru că virusul este mort. Potrivit datelor prezentate la briefing, „deja în a noua zi virusul nu era viabil”.

Охлажденная рыба - Sputnik Moldova
Cât poate rezista COVID-19 în alimentele congelate: Iată ce susțin oameni de știință

Această concluzie va permite excluderea din autoizolare la domiciliu a persoanelor asimptomatice după 10 zile, fără testarea de control.

De asemenea, persoanele cu forme ușoare de COVID-19 vor fi excluse din tratamentul la domiciliu după 10 zile de tratament.

Pacienții cu forme grave de coronavirus vor fi externați după testul efectuat la trei zile de la dispariția semnelor clinice.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți: adulții internați cu forme grave ale COVID-19; copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală; copiii cu vârsta mai mică de 7 ani, potrivit informațiilor prezentate la briefingul organizat de Ministerul Sănătății.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0