Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce pune la cale armata SUA în Europa de Est

© AP Photo / Mindaugas KulbisУчения военнослужащих НАТО
Учения военнослужащих НАТО - Sputnik Moldova
Abonare
Statele Unite continuă să-și sporească prezența militară la frontierele rusești, în special în Polonia.

CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik, Andrei Koț. Americanii își sporesc în continuare prezența militară în preajma frontierelor rusești. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și ministrul Apărării Naționale al Poloniei, Mariusz Błaszczak, au semnat recent un acord, conform căruia Pentagonul se angajează să redisloce în țară o mie de soldați și să mute aici comandamentul Corpului Cinci al Trupelor Terestre. Washingtonul nu ascunde adevăratul scop al acestui pas – limitarea posibilităților Rusiei în direcția europeană. Despre schimbarea raporturilor de forțe în regiune, aflați mai multe detalii din materialul RIA Novosti.

Confruntarea cu Rusia

Escaladarea tensiunilor lângă hotarul de vest al Rusiei. De ce SUA trimite militari în Polonia?  - Sputnik Moldova
Video
Escaladarea tensiunilor la hotarul de vest al Rusiei: De ce SUA trimit militari în Polonia
Nu este pentru prima dată când Varșovia solicită ajutor militar din partea Washingtonului. La sfârșitul anului 2018, Polonia le-a propus SUA să desfășoare în țară brigăzi americane antitanc și chiar s-a oferit să-și asume întreținerea, cu 1,5 miliarde de dolari. Președintele Andrzej Duda a propus și o denumire a noii baze militare: „Fort Trump”. Se pare că liderul SUA nu avea nicio îndoială privind loialitatea Varșoviei. Ministrul Apărării Naționale, Mariusz Błaszczak, a anunțat că problema deschiderii bazei a fost rezolvată.

Reamintim că în Polonia, în baza de rotație, se află un contingent militar american de peste 4,5 mii de soldați. Cu toate acestea, oficialitățile de la Varșovia sunt de părere că cifra este prea mică. Anul trecut, politicienii și presa poloneză susțineau că anume țara lor, nicidecum Germania, trebuie să devină principala bază a trupelor SUA în Europa. Era vorba de redislocarea în Est a armelor nucleare tactice. Cică, acest lucru este necesar pentru a contracara “agresiva Rusie”.

Prin urmare, în curând, 12 mii de soldați și ofițeri americani se vor retrage din Germania. Jumătate dintre aceștia vor reveni în SUA, iar restul vor fi redislocați în alte state europene, inclusiv, o mie în Polonia. Pentagon a considerat că expedierea în această țară a unei brigăzi antitanc reprezintă o măsură excesivă, iar Fort Trump a rămas doar pe hârtie. Cu toate acestea, chiar și o astfel de suplimentare este una semnificativă.

Trupele și infrastructura

Acordul dintre Varșovia și Washington prevede nu doar o redislocare a trupelor, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de comandă avansate, crearea condițiilor pentru desfășurarea unor unități ale aviației de luptă și de transport, a dronelor, a forțelor pentru operațiuni speciale, precum și elemente de suport și logistică. Diplomații ruși și-au exprima îngrijorarea cu această ocazie.

“Atragem din nou atenția asupra faptului că sporirea prezenței militare americane nu rezolvă probleme de securitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova și a mai adăugat: “Dimpotrivă, aceasta doar agravează situația destul de dificilă la frontierele noastre vestice, duce la tensionare și sporește riscurile unor incidente neintenționate. NATO ne asigură că această consolidare este una nesemnificativă și are un caracter rotativ. Însă este doar o tentativă de a denatura realitatea. Realizarea noului acord va permite o consolidare calitativă a potențialului forțelor ofensive ale SUA în Polonia”.

Senatorul rus, Aleksei Pușkov, a calificat planurile SUA de redislocare a trupelor în Polonia drept o nouă încălcare a Actului Fondator Rusia – NATO. Acest document interzice Alianței Atlanticului de Nord să-și extindă numeric trupele pe teritoriul statelor din Europa de Est, care au aderat la NATO după 1997. Polonia s-a alăturat blocului militar în 1999. Din 2014, americanii, în mare parte, au ignorat Actul Fondator, apropiindu-și metodic trupele și infrastructura militară de granițele rusești.

Cehii se opun

Americanii examinau și alte variante. Totuși, nu toți aliați ard de dorință să găzduiască oaspeții de peste ocean. La mijlocul lunii august, premierul ceh, Andrej Babiš, a subliniat în ajunul întrevederii cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, că Praga nu vede niciun motiv pentru care ar accepta desfășurarea pe teritoriul țării a trupelor americani. Potrivit lui, nu există nicio necesitate pentru desfășurarea unor forțe militare suplimentare.

“Nu m-a mirat deloc acest fapt. La mijlocul anilor 2000 era examinată chestiunea desfășurării în Cehia a sistemului de apărare antirachetă și aproximativ trei sferturi din populație s-a pronunțat împotrivă. Având în memorie acele evenimente, Babiš a făcut această declarație în dorința de a-și menține popularitatea. Ideea unei baze militare americane pe teritoriul Cehiei este nepopulară, politicienii propun amendamente pe acest subiect. Presupun că din nouă partide reprezentate în parlament, cinci se vor pronunța împotrivă”, a declarat la radio Sputnik doctorul în istorie Vadim Truhacev.

Expertul a subliniat că Cehia ține minte perioada 1938-1939, când soarta țării era decisă pe culoare. Iată de ce majoritatea cehilor nu vor ca militarii străini, inclusiv cei americani, să staționeze la ei acasă.

Supărări pe Germania

Andrej Babiš - Sputnik Moldova
Cehia refuză să găzduiască militarii SUA
Donald Trump a ordonat Pentagonului să elaboreze un plan de retragere a unei părți a contingentului militar american din Germania în luna iunie. Nu au fost oferite niște explicații clare, însă experții sunt convinși: Washingtonul s-a supărat definitiv pe Berlin, care răspunde de fiecare dată negativ la cerințele de a spori cheltuielile în cadrul NATO până la 2 la sută din PIB.

Un rol important în adâncirea divergențelor dintre cei doi aliați l-a avut ambasadorul american Richard Grenell, care amenința companiile germane cu sancțiuni pentru participarea la construcția gazoductului “Nord Stream–2” și care a supus criticilor poziția Germaniei față de acordul nuclear cu Iranul. Berlinul a calificat afirmațiile diplomatului drept o imixtiune în politica suverană a statului.

În iulie, Trump a scris în Twitter: “Germania îi plătește Rusiei miliarde de dolari pe an pentru energie, iar noi trebuie să apărăm Germania de Rusia. Ce-i asta?”. În acest fel, involuntary, președintele american demonstrat toată absurditatea sporirii prezenței militare a SUA la frontierele estice ale NATO pentru a “descuraja agresivitatea Kremlinului”. Dacă Rusia va declara război alianței, cui îi va vinde în Europa petrolul și gazele?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0