Cehia refuză să găzduiască militarii SUA

© AFP 2024 / Michal Cizek Andrej Babiš
Andrej Babiš - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul ceh, Andrej Babiš, nu vede niciun motiv pentru care țara ar găzdui militarii americani, redislocați din Germania.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Autoritățile din Cehia nu văd niciun motiv pentru a găzdui în țară militari americani, a declarat marților premierul Andrej Babiš, în ajunul întrevederii cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, aflat într-o vizită oficială în această țară.

Члены экипажа входят в боевые машины Брэдли на военной базе США (11 ноября 2019). Сирия - Sputnik Moldova
Trump retrage trupele din Germania în beneficiul SUA. Și al întregii lumi

Comentând chestiunea redislocării a 12 mii de militari americani, aflați în prezent în Germania, Babiš a declarat că Praga nu vede niciun rost în găzduirea acestora în Cehia.

“Nu văd nici un motiv pentru care am avea pe teritoriul nostru militari americani. Partea cehă nu este interesată de acest lucru. Suntem aliați în NATO, aici nu se schimbă nimic. Nu se știe încotro acești militari (din Germania) se vor îndrepta, însă la sigur nu la noi, nu se pune astfel de problema. Precum am spus, sunt interesat mai mult de relațiile comerciale și afaceri pentru companiile noastre”, a spus Babiš.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sosit în Praga în această dimineață și după un scurt repaus a plecat cu un automobil la Plzeň, unde în fabrica de bere “Plzeňský Prazdroj” va purta discuții cu ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Tomáš Petříček. Cei doi diplomați vor vizita muzeul Patton Memorial Pilsen și vor depune coroane de flori la monumentul “Mulțumim, America!”, care amintește de eliberarea părții de Vest a republicii în primăvara anului 1945 de către trupele americane.

Miercuri, Pompeo urmează să aibă o întrevedere cu premierul Andrej Babiš, apoi va fi primit de președintele republicii, Miloš Zeman. În a doua jumătate a zilei, Pompeo va rosti un discurs în fața camerei superioare a parlamentului, senat și va participa la discuții cu parlamentari pe subiecte de actualitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0