Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Eroii cunoscuți și necunoscuți ai capului de pod Chițcani

© Sputnik / Miroslav RotariКак Молдове прошли торжества в честь 75-летия освобождения от фашизма
Как Молдове прошли торжества в честь 75-летия освобождения от фашизма - Sputnik Moldova
Abonare
În ajunul celei de-a 76-a aniversări a eliberării Moldovei de fascism, în satul Polop-Știubei din raionul Căușeni a avut loc ceremonia de înhumare a osemintelor a 37 de soldați sovietici care au murit în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Aleksei Perovici, editorialist

În urmă cu 76 de ani, pe dealurile din Căușeni aveau loc explozii de artilerie, erau tranșee și erau acoperite de fumul conflagrațiilor militare. De aici, câștigând o forță din ce în ce mai mare, ofensiva Armatei Roșii a străpuns apărarea germană.

Ясско-Кишинёвская операция - Sputnik Moldova
Rusia
Imagini de unicat - Cum s-a desfășurat operațiunea Iași-Chișinău

De aici a fost dat startul uneia dintre cele mai rapide și eficiente operațiuni ale celui de-al Doilea Război Mondial, care a rămas în istorie ca operațiunea Iași-Chișinău. 

Una dintre caracteristicile distinctive ale operațiunii a fost pierderile extrem de mic ale trupelor sovietice - mai puțin de 1% din numărul total al celor care au participat la ofensivă. Acesta a fost rezultatul pregătirii temeinice, a abilității operaționale a comandanților sovietici, a experienței de luptă și a curajului soldatului sovietic.

În bătălia pentru Moldova, Armata Roșie a obținut o victorie cu puțin sânge, reușind să obțină nu numai succesele militare, ci și mari succese politice. Așadar, România regală a părăsit coaliția fascistă, care și-a întors în scurt timp trupele împotriva Germaniei naziste.

Statistică seacă - mai puțin de 1 la sută... Dar în acest procent au fost destine, fapte eroice și tragediile a mii de soldați și ofițeri, care au rămas să zacă o veșnicie pe pământul moldovenesc. 

Conform datelor din Registrul Monumentelor Republicii Moldova, 719 soldați ai Armatei Roșii sunt înhumați în mormântul din satul Plop-Știubei. Această cifră tristă, din păcate, nu este finală.

© Photo : Алексей Петрович Pe ultimul drum, cu onoruri militare
 Eroii cunoscuți și necunoscuți ai capului de pod Chițcani - Sputnik Moldova
Pe ultimul drum, cu onoruri militare

Pe plăcile de granit ale memorialului restaurat în 2014 cu sprijinul Federației Ruse nu există numele caporalului regimentului 181 de puști al lui Amir Bekbauliyev, care a murit la 24 august 1944.

Din cauza unei erori în ortografia prenumelui soldatului, rudele sale timp de șapte decenii nu știau unde a fost înmormântat. Numai în 2014, datorită organizațiilor de căutare din Moldova, numele soldatului a fost găsit în documentele de arhivă.

Nu este imortalizat în granit conducătorul regimentului de pușcă 911 al celei de-a 244-a divizii de puști, Ivan Vladimirov, care a murit în luptele de pe capul de pod în iunie 1944. În 2015, rudele din Rusia au trimis o solicitare pentru a stabili locul înmormântării sale.

© Photo : Алексей Петрович Salve de pușcă în memoria eroilor
 Eroii cunoscuți și necunoscuți ai capului de pod Chițcani - Sputnik Moldova
Salve de pușcă în memoria eroilor

Rudele soldatului Filip Derkaci din Ucraina cred și speră că numele bunicului și străbunicului lor, care a murit în aprilie, în primele bătălii pentru pământul din apropierea râului Botna, va apărea pe plăcile de granit ale memorialului.

Își așteaptă ceasul și soldatul regimentului de pușcp 1120 Pantelei Kravets, care a murit în august la Plop-Știubei. Aceste istorii au devenit cunoscute, datorită corespondenței de mulți ani cu urmașii soldaților care au murit pe pământul moldovenesc.

© Photo : Алексей Петрович Pantelei Kravets, decedat la Plop-Știubei
 Eroii cunoscuți și necunoscuți ai capului de pod Chițcani - Sputnik Moldova
Pantelei Kravets, decedat la Plop-Știubei

Dintre cei 37 de eroi ale căror rămășițe și-au găsit liniștea 76 de ani mai târziu, doar unul a fost identificat după o lingură găsită asupra lui. S-a dovedit a fi sergentul superior Pavel Hramov, care a murit în prima zi a operațiunii Iași-Chișinău. Numele lui urmează să fie imortalizat și pe plăcile memorialului. 

Prin decizia primăriei din satul Plop-Știubei, teritoriul a fost lărgit pentru înhumarea osemintelor descoperite și perpetuarea ulterioară a numelor necunoscute anterior ale eroilor.

Urmează o perioadă lungă și dureroasă de lucrări de căutare pentru a stabili lista eroilor morți. Așa că, după trei sferturi de secol, putem spune în cele din urmă - „Numele tău este cunoscut, fapta ta este nemuritoare”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0