Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cursă auto dedicată celei de-a 76-a aniversări a eliberării Moldovei de fascism

© SputnikАвтопробег, посвященный 76-летию освобождения Молдавии
Автопробег, посвященный 76-летию освобождения Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Zeci de automobile, inclusiv din perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei, merg astăzi în coloană pe drumurile moldovenești, în memoria celor care au eliberat țara de fascism.

CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. La Chișinău a început cursa auto dedicată celei de-a 76-a aniversări a eliberării Moldovei de ocupația fascistă. 

Coloana de mașini, inclusiv din perioada războiului, a pornit de la Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău și va merge până la Capul de pod „Șerpeni”.

La acțiune participă 20 de mijloace de transport, care au fost restabilite de membrii clubului „Avtoretrotuning”. 

"În timpul acestor date istorice memorabile, încercăm să organizăm curse auto pentru a sublinia faptul că păstrăm în memorie viețile, munca și victoriile bunicilor noștri. Vrem să arătăm în acest fel că păstrăm memoria Marii Victorii", a declarat Vladislav Dumanov, președintele clubului „Autoretrotuning” pentru Sputnik.

Evenimentul este organizat de secretarul Consiliului Suprem de Securitate, consilierul președintelui Republicii Moldova pentru Securitate Națională și Apărare, Victor Gaiciuc, împreună cu clubul retro al automobiliștilor, sub patronajul președintelui Igor Dodon.

Pe lângă automobilele retro, la cursă participă și alte câteva zeci de mașini. 

Как Молдове прошли торжества в честь 75-летия освобождения от фашизма - Sputnik Moldova
Eroii cunoscuți și necunoscuți ai capului de pod Chițcani

Eliberarea Moldovei a avut loc în timpul operațiunii Iași-Chișinău, în perioada 20-29 august 1944. Această operațiune de ofensivă a început prin forțarea Nistrului în preajma satului Șerpeni. 

În timpul înaintării a fost nimicită o grupare de jumătate de milion a inamicului, care acoperea direcția balcanică. A fost eliberată Moldova, iar aliata Germaniei, România, s-a retras din război. 

Acesată campanie de eliberare a fost una dintre cele mai de succes din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

Armata Roșie a alungat trupele Wehrmachtului din Moldova și a mers mai departe în Balcani. Aceste evenimente au precedat victoria triumfătoare din 1945.

Timpul este nemilos și în fiecare an sunt tot mai puțini veterani care ne-au oferit un cer pașnic și au eliberat țara de naziști. Soldații-învingători dispar... Haideți să păstrăm vie memoria lor, istoria, faptele pentru generațiile următoare! Să păstrăm amintirea despre eliberarea Moldovei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0