Lukașenko: Occidentul aplică în Belarus scenariul „revoluțiilor colorate”

© Sputnik / Miroslav RotariВстреча Александра Лукашенко с Игорем Додоном
Встреча Александра Лукашенко с  Игорем Додоном - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a acuzat Occidentul de „implicare directă” în treburile interne ale Belarusului și spune că anumite structuri din exterior ar oferi finanțare pentru destabilizarea situației.

CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Aleksandr Lukașenko susține că Occidentul se implică direct în situația care s-a creat în Belarus după alegerile prezidențiale. 

Здание министерства иностранных дел России в Москве - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia și UE: Situația din Belarus trebuie rezolvată „fără ingerințe externe”

„Vorbim despre finanțare. Ne invită la negocieri cu OSCE - este clar de ce fac acest lucru", a declarat Lukașenko, potrivi agenției RIA Novosti

Liderul de la Minsk susține că împotriva Belarusului se aplică scenariul „revoluțiilor colorate”.

Potrivit oficialului, „factorul extern” a apărut în Belarus pentru că „puterea este pe loc”, anunță Sputnik Belarus.
Anterior, Lukashenko a ordonat să fie aplicate cele mai dure măsuri pentru a proteja integritatea teritorială a Belarusului. Președintele a cerut Ministerului Apărării „să protejeze în primul rând perla de vest a Belarusului cu centrul său din Grodno”.

Înainte de aceasta, la o întâlnire cu muncitorii unei fabrici, el a acuzat Statele Unite și Uniunea Europeană de destabilizare a situației. În special, președintele a anunțat existența unui centru special la Varșovia, de unde ar fi coordonate acțiunile protestatarilor.

Pe lângă finanțare, președintele belarus susține că există „susținere militară” pentru protestatari din partea NATO. 

Генеральная прокуратура Республики Беларусь - Sputnik Moldova
Belarus: Cauză penală pentru tentativă de lovitură de stat

"Ei fac totul ca să tragă încoace pretinsul nou președinte. Acesta se adresează statelor occidentale, în acest caz NATO, pentru a proteja populația. Aduc trupe - și se poate pune cruce pe Belarus."

După alegerile din Belarus, care s-au desfășurat pe 9 august, în toată țara au început acțiuni de protest. Scrutinul a fost câștigat de actualul președinte Aleksandr Lukașenko, care a acumulat, potrivit CEC, 80,1% din voturi. Opoziția, care o susține pe Svetlana Tihanovskaya, nu recunoaște rezultatele alegerilor. 

În primele zile de proteste forțele de ordine au încercat să disperseze mulțimea, folosind gaze lacrimogene, tunuri de apă și gloanțe de cauciuc. Apoi structurile de forță au încetat să alunge protestatarii. 

Potrivit datelor oficiale, în primele zile de proteste au fost reținute peste 6700 de persoane. Potrivit Ministerului de Interne din Belarus, în timpul confruntărilor cu demonstranții au avut de suferit 120 de angajați ai structurilor de forță, au decedat trei persoane. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0