Impactul COVID-19 asupra pieței de asigurări din Moldova: Prăbușire la nivelul lui 2016

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Accesați arhiva multimediaРасчетный отдел банка
Расчетный отдел банка - Sputnik Moldova
Abonare
Companiile de asigurări din Moldova au ratat vreo 200 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2020, din cauza crizei economice provocate de COVID-19. Totodată, asigurarea culturilor agricole a sporit cu tocmai 282%, subliniază expertul economic Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. Criza economică provocată de COVID-19 a avut un impact devastator și asupra pieței asigurărilor din Republica Moldova. Contractele făcute de asigurători în prima jumătate a anului au înregistrat o scădere dramatică și toate creșterile îmbucurătoare din ultimii patru ani au fost făcute praf.  

Evoluțiile din domeniul asigurărilor sunt semnalate de expertul economic Viorel Gîrbu, care constată o reducere cu aproape 19% pe această piață în anul 2020, comparativ cu anul trecut.

În 2020, „mărimea pieței asigurărilor a revenit la nivelul înregistrat în anul 2016, astfel fiind ratată creșterea accentuată a pieței vizate din ultimii 4 ani”, comentează expertul economic în analiza sa publicată pe infodebit.md

Люди в городе - Sputnik Moldova
Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții

„Volumul primelor de asigurare încasate pe durata primului semestru al anului curent de către companiile de asigurări active pe piața locală a înregistrat o scădere de 18,5%, în comparație cu datele pentru perioada raportată din anul trecut”, arată Viorel Gîrbu.

Potrivit lui, veniturilor ratate pe durata primelor șase luni ale anului de către companiile active în sector sunt de ordinul a 200 de milioane de lei. Viorel Gîrbu precizează că a estimat asemenea pierderi luând în calcul ritmul mediu de creștere a pieței asigurărilor înregistrat pe durata ultimilor trei ani, care a fost de 7%.

„Evoluțiile pieței asigurărilor denotă în mod cert impactul crizei economice din anul curent asupra economiei naționale. Factorul cu acțiunea cea mai evidentă este asociat restricțiilor de mobilitate asupra persoanelor și a bunurilor impuse de autoritățile naționale, dar și din alte state”, concluzionează Viorel Gîrbu.

Concomitent, adaugă analistul economic, deși volumul primelor subscrise pe clasa „Asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale” s-au redus cu 23% în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2019, această reducere este asociată reducerii asigurării construcțiilor și bunurilor.

Totodată, asigurarea animalelor și culturilor agricole a crescut cu 7% și, respectiv, cu tocmai 282%.

Mărimea valorică a primelor subscrise pentru asigurarea culturilor agricole a crescut de 2,8 ori în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2019, a precizat pentru Sputnik Moldova expertul economic Viorel Gîrbu. 

În opinia expertului economic, majorarea cu 282% a asigurărilor în agricultură oferă speranță că impactul nefast al secetei și altor intemperii asupra sectorului agricol „vor fi aplanate inclusiv și din contul despăgubirilor și sumelor asigurate”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0