Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon, despre situația din agricultură și ceea ce ar putea să urmeze

© Sputnik / Mihai CarausSecetă,porumb, Ciutești, Nisporeni, august 2020
Secetă,porumb, Ciutești, Nisporeni, august 2020  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Moldovei, Igor Dodon, a vorbit în cadrul unui nou episod ”Președintele răspunde” despre subvenționarea sectorului agricol, explicând în detaliu cum stau cu adevărat lucrurile în țara noastră, car și ce ar putea urma în caz de criză politică.

CHIȘINĂU, 21 aug - Sputnik. Seceta din acest an este una fără precedent pentru Republica Moldova, consideră președintele Dodon. Totodată, șeful statului precizează că, în premieră, agricultorii care au avut de suferit de pe urma secetei vor beneficia de un sprijin de care nu mai beneficiat niciodată în anii precedenți.

”Am menționat și anterior că un asemenea an secetos în Republica Moldova nu a mai fost. Premierul a avut mai multe întrevederi cu agricultorii. Decizia finală este să fie acordate subvenții pentru agricultori, pentru cei care au pierdut recolta de grâu, de orz, (grupa I) de la o mie 500 de lei în sus la hectar. Eu cred că e o decizie așteptată. În premieră, în toți anii de independență a Republicii Moldova, Guvernul acordă un asemenea suport pentru agricultură”, a subliniat președintele Dodon.

Totodată, șeful statului a ținut să explice cum stau lucrurile pentru unii reprezentanți din domeniul agricol, care cereau subvenții de 3 mii de lei la hectar și de ce acest lucru este imposibil.

компьютеры - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru solicitanții de subvenții agricole: Ce se va întâmpla cu cererile

”Este vorba de 200 de mii de hectare de pământ pentru grupa I-a și probabil vor fi 500-600 de mii de hectare cu grupa II-a (porumb și floarea soarelui), în total 700-800 de mii de hectare. Dacă vom da curs inițiativei să alocăm 3 mii de lei, acestea-s 2 miliarde 400 de milioane de lei care în buget nu sunt. Stimați agricultori, nu sunt aceste 2 miliarde de lei pentru a acorda aceste subvenții. Cei care vă promit și vă scot în stradă să explice de unde să-i luăm, să tăiem din pensii, din salarii? De la drumuri să tăiem? Sau să oprim finanțarea învățământului..?”, a explicat Dododn, accentuând că suportul de o mie 500 de lei, la această etapă, este ceea ce poate oferi Guvernul.

Ce va urma?

Președintele țării a vorbit și despre scenariile care ar putea urma în perioada următoare, în situația în care unii agricultori și-au anunțat intenția de a continua să protesteze, să blocheze drumurile naționale etc.

”Blocarea străzilor înseamnă destabilizare, înseamnă blocarea activităților altor agenți economici care plătesc impozite la buget. Voi blocați străzile, ei nu pot să-și desfășoare activitatea normal, plătesc mai puțini bani la buget și avem mai puțini bani ca să vă dăm vouă subvenții. Cei care vă utilizează, vor să provoace o criză politică. Ce înseamnă căderea Guvernului, cum insistă unii dintre voi. Criza politică înseamnă că nu veți obține nici acești o mie 500 de lei și nici suportul de la Federația Rusă, și nici de la europeni sau americani, asta înseamnă căderea Guvernului”, a explicat Dodon în cadrul unui nou episod ”Președintele răspunde”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0