Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: ''Alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc și nu sunt motive de amânare''

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента Молдовы 2016
Выборы президента Молдовы 2016  - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon susține că la începutul lunii septembrie va anunța dacă candidează sau nu pentru un nou mandat de președinte. 

CHIȘINĂU, 21 aug - Sputnik. Igor Dodon spune că nu sunt motive de amânare a alegrilor prezidențiale, programate pentru 1 noiembrie. 

Митинг в поддержку действующего президента Белоруссии А. Лукашенко в Минске - Sputnik Moldova
Lukașenko a anunțat când vor avea loc noi alegeri prezidențiale

''Nici eu, nici colegii din PSRM nu vom veni cu propuneri de amânare. Dacă opoziția își asumă acest angajament, această inițiativă, să vină cu argumente și să decidă în Parlament, căci astfel de decizii se discută și aprobă doar în Legislativ'', a declarat șeful statului. 

Igor Dodon susține că unii politicieni deja își fac campanie electorală pentru scrutinul prezidențial.

''Unii deja fac mitinguri în susținerea unui candidat și împotriva mea. Stimați prieteni, unde vă grăbiți? În primul rând, voi erați cei care spuneați că în timpul pandemiei trebuie să fim precauți, iar acum scoateți oamenii în stradă. Ați scos câteva sute de oameni. Eu nu vreau să risc cu sănătatea oamenilor, dar v-aș arăta ce înseamnă miting și cum e să scoți 10, 15 sau 20 de mii de oameni în stradă și noi putem foarte repede să facem acest lucru'', a spus Igor Dodon.

Șeful statului va insista ca peste hotare să fie deschise suficiente secții de votare pentru ca diaspora să-și poată exercita dreptul constituțional. 

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Filip: Democrații nu își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar ele nu vor avea loc

''Sper mult să fie deschise nu mai puține secții de votare decât a fost la ultimul scrutin prezidențial. Mai mult de 100 de secții peste hotare. Cred că acest lucru este corect, pentru ca cetățenii noștri de peste hotare să aibă dreptul să voteze, să aleagă președintele. Voi susține deschiderea unu număr maxim de secții de peste hotare'', a declarat președintele.

Igor Dodon menționează că este important ca acest scrutin să fie organizat în condiții democratice, libere și să nu fie niciun fel de restricții.

''Eu vă asigur că din partea mea, nu vor fi niciun fel de încercări de a limita dreptul de vot sau de a candida a cuiva. Cine vrea și întrunește condițiile, nu are decât să candideze. În Moldova nu este situația din Belarus, nu cred că în Moldova se va ajunge la un asemenea scenariu, nici nu avem dreptul să permitem. Eu cred că alegerile vor fi organizate corect și liber, iar cel care va învinge va avea încrederea majorității cetățenilor și cel care va pierde trebuie să recunoască și să-l felicite pe cel care a învins'', a mai spus Igor Dodon. 

În perioada 1-11 septembrie va avea loc înscrierea candidaților la scrutinul prezidențial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0