Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii pot beneficia deja de ajutor din partea Guvernului: Ce compensații vor primi

© Sputnik / Mihai CarausMai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii pot benefica de ajutorul promis de Guvern pentru culturile agricole compromise de secetă. Hotărârea în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.

CHIȘINĂU, 21 aug - Sputnik. Agricultorii pot deja să depună dosarele ca să primească ajutor din partea statului pentru culturile afectate de vremea nefavorabilp. În acest sens au fost anterior alocate 300 de milioane de lei. Declarațiile au fost făcute de premierul Ion Chicu în cadrul unui briefing de presă. 

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Reacție de la Guvern după ședința cu agricultorii: Ce le-a cerut premierul Ion Chicu
Despăgubirile variază în funcție de tipul culturilor agricole afectate.

”De astăzi AIPA, în baza dosarelor prezentate de către agricultori, poate achita și este gata să achite 1500 de lei pentru hectarul de grâu, 1530 pentru hectarul de orz de toamnă sau 1620 de lei pentru terenurile reînsămânțate. În cazul rapiței este vorba de 2100 de lei. Această hotărâre este deja în vigoare. La fel, am operat modificări în regulamentul de distribuire a acestor 300 de milioane de lei, siplificându-l, eliminând, în special, acele acte cadastrale care sunt absolut necesare, dar înlocuindu-le cu un docuemnt de la primărie și considerând necesitatea aprobării cât mai rapide a acestui suport, le-am exclus din regulament. Și această hotărâre a fot astăzi publicată în Monitorul Oficial”, a precizat Ion Chicu. 

Amintim că agricultorii au protestat o săptămână în Capitală, dar astăzi au decis să renunțe la protest. Fermierii le-au cerut autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă.

Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Societate
Ce vor agricultorii de la Guvern: Explicația unui participant la protest

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Zilele trecute Guvernul a aprobat mărimea compensației pentru agricultorii afectați de secetă, dar o parte a revendicărilor agricultorilor rămân însă neîndeplinite.

Astăzi agricultorii au declarat că renunță la protest pentru o perioadă, pentru că trebuie să efectueze lucrări în câmp, dar ar putea reveni de 50 de ori mai mulți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0