Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacție de la Guvern după ședința cu agricultorii: Ce le-a cerut premierul Ion Chicu

Abonare
Premierul Ion Chicu a avut astăzi o nouă întrevedere cu reprezentanții sectorului agricol, în care s-a discutat despre criza din sector.

CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Astăzi la Guvern s-a desfășurat o nouă rundă de discuții între premierul Ion Chicu și agricultorii afectați de seceta și grindina din acest an. 

Ion Chicu a reiterat că mâine în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri vor fi aprobate mai multe proiecte de legi și hotărâri menite să aplaneze criza din sectorul agrar.

Declarațiile fermierilor în fața Guvernului 18.08.20 - Sputnik Moldova
Societate
Declarații după negocieri: Agricultorii cer ședință cu șefii fracțiunilor parlamentare

Una dintre inițiative prevede simplificarea regulamentului de acordare a compensațiilor pentru culturile de prima grupă afectate de secetă.

Va fi aprobat și proiectul privind suplimentarea fondului de 200 de milioane de lei destinat compensațiilor pentru agricultorii afectați de seceta din acest an. Vor fi alocate încă 100 de milioane în acest sens. În aceste condiții, fermierii vor primi câte 1500 de lei pentru un hectar în cazul culturilor cerealiere de prima grupă.

”Guvernul va extinde programul de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori. La fel, vom institui moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul acestui an. De asemenea, a fost agreat ca datoriile pe care le au pentru tehnică să fie reeșalonate”, a mai menționat Ion Chicu.

Premierul a îndemnat agricultorii „să nu se lase manipulați de factorul politic, care sub falsa grijă pentru interesele agricultorilor își propun, de fapt, să destabilizeze situația și blochează consultările”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Fermierii au declarat însă în repetate rânduri că nu au legătură cu vreo structură politică. După întâlnirea cu premierul, agricultorii au spus că au rămas din nou dezamăgiți. Ei rămân pe poziții și insistă să discute cu președinții fracțiunilor parlamentare despre probleme cu care se confruntă. În caz contrar, spun că vor continua protestele.

''Toată situația aceasta a dus la disperare. Suntem afectați în ultimii 3 ani de secetă. Într-un stat normal se iau măsuri din timp, dar la noi prioritățile nu s-au pus corect. Să se adune acum conducerea țării și să ia decizii. Noi nu am primit deocamdată nimic clar, nu am fost auziți. Am venit la Chișinău și ni s-a spus că vom primi 1500 de lei la hectar, o cifră foarte mică. Așteptăm ca parlamentarii să ne invite la ședință'', a declarat Sergiu Stefanco, agricultor.

Reprezentanții sectorului agricol cer de la Guvern compensații în valoare de 3000 de lei pentru un hectar afectat de secetă, însă poziția Guvernului rămâne fermă. Dezamăgiți, agricultorii s-au întors să protesteze la Gara de Sud. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0