Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

În jur de 60 la sută dintre moldoveni suferă de patologii reumatice

© Sputnik / Rodion ProcaLiliana Groppa
Liliana Groppa - Sputnik Moldova
Abonare
Aproximativ 60 la sută dintre moldoveni suferă de patologii reumatice. Unii dintre ei rămân invalizi deoarece solicită prea târziu ajutorul medical.
În jur de 60 la sută dintre moldoveni suferă de patologii reumatice

În prezent, aproximativ 200 de afecțiuni atacă sistemul osos. Bolile reumatice afectează tot mai mulți copii și tineri, nu doar persoane în etate. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" de către doctorul habilitat în științe medicale, Liliana Groppa.

"Aproximativ 80 la sută dintre moldovenii care au mai mult de 65 de ani suferă de osteoartrită, o boală degenerativă a articulațiilor. Osteoporoza, o afecțiune care face ca oasele să devină fragile, este răspândită în proporție de 75 la sută printre persoanele în etate, în special femei. La adulți depistăm artrite reumatoide și sclerodermii. Adolescenții sunt diagnosticați cu febră reumatismală, o patologie care afectează cordul, articulațiile, sistemul nervos central, tegumentele şi țesuturile subcutanate", a relatat Liliana Groppa.

Angela Marina Grosu - Sputnik Moldova
Programări la Institutul de Cardiologie: Ce trebuie să cunoască bolnavii cardiaci
Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și infecțiile netratate contribuie la dezvoltarea și acutizarea afecțiunilor reumatice.

"Amigdalita cronică este una dintre infecțiile ignorate frecvent de către pacienți. Dacă nu este depistată și tratată la timp, afecțiunea atacă articulațiile și inima. Avem pacienți care își tratează singuri traumatismele. Acest obicei are repercusiuni asupra sistemului osos", a precizat Liliana Groppa.

O altă cauză ce duce la apariția reumatismelor este și bronzatul în exces, a mai spus doctorul. Iar în ultima perioadă, tot mai mulți oameni au  această tendință, de a fi cât mai bronzați.

„Noi avem și boli care apar sub acțiunea soarelui. În ultimul timp, activitatea soarelui este foarte intensă, iar oamenii nu se protejează. Foarte mulți se bronzează în exces, avem foarte mulți pacienți care vin cu bolile acutizate după vacanța la mare", a mai adăugat Liliana Groppa.

Bolile reumatice au evoluat în ultimii ani, iar moldovenii fac coadă la ușile medicilor de profil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0