Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția de Frontieră: La ce metode recurg moldovenii pentru a nu fi plasați în carantină

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUVama Sculeni
Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Abonare
Polițiștii de Frontieră au descoperit că unii moldoveni folosesc contracte de muncă fictive pentru a nu fi plasați în carantină timp de 14 zile după ce trec frontiera de stat.

CHIȘINĂU, 20 aug - Sputnik. Angajații Poliției de Frontieră au identificat persoane care, pentru a fi scutite de regimul de autoizolare, prezentau contracte de muncă fictive la trecerea frontierei de stat. Probele acumulate au confirmat că toți beneficiarii acestor contrate nu au lucrat nicio zi la firma emitentă.

Alexandru Ghețu - Sputnik Moldova
Ce riscă persoanele care muncesc fără contract de muncă

Totul a ieșit la iveală după ce, la începutul lunii august, ofițerii de investigație din cadrul Direcției regionale SUD au intrat în posesia unor informații potrivit cărora o firmă din raionul Cahul perfectează contracte de muncă fictive pentru persoanele care doresc să traverseze frontiera de stat și să fie scutite de carantina de 14 zile.

Astfel, în urma prelucrării și valorificării informațiilor operative, acum două zile a fost supus documentării un bărbat de 31 de ani care are dublă cetățenie, moldovenească și română. Acesta și-ar fi perfectat un contract de muncă fictiv. Actul a fost prezentat de mai multe ori autorităților de la frontieră și în baza acestuia era autorizată intrarea în țară fără a fi plasat în autoizolare. 

Necesitatea traversării frontierei de stat era condiționată de faptul că persoana practica transportul ilicit de călători cu automobilul personal. În acest sens, polițiștii de frontieră au acumulat suficiente probe care urmează să fie expediate reprezentanților ANTA pentru luarea măsurilor legale ce se impun.

Ulterior, ofițerii de investigație au ridicat de la administratorul firmei încă un contract fictiv întocmit pe numele altui cetățean moldovean, care de asemenea a folosit documentul pentru a fi exonerat de autoizolare la trecerea frontierei de stat.

Industrie - Sputnik Moldova
Este posibil: Vor apărea noi locuri de muncă în raioane – cum obținem aceasta

Polițiștii de frontieră investighează cazul în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională. Conform legislație Republicii Moldova, persoanele riscă amendă de până la 47 de mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la cinci ani.

Poliția de Frontieră îndeamnă oamenii să aibă o atitudine conștiincioasă față de regulile și restricțiile impuse pe perioada de pandemie. Totodată, oamenii legii le solicită transportatorilor de pasageri și colete să respecte măsurile și restricțiile de circulație. Orice abatere de la aceste aspecte va fi prompt investigată și sancționată conform legii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0