Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Slusari: Fermierii sunt gata să renunțe la unele revendicări - Iată în ce condiții

© Sputnik / Mihai CarausFermierii și susținătorii politici discută aparte în grupuri protest agricultori
Fermierii și susținătorii politici discută aparte în grupuri protest agricultori - Sputnik Moldova
Abonare
Alexandru Slusari a precizat într-un biefing de presă că agricultorii protestatari sunt gata să renunțe la unele revendicări, dacă li se va oferi 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă.

CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Vicepreședintele Parlamentului, Alexadru Slusari, a vorbit într-un briefing de presă despre subiectele pe care le-au discutat președinții fracțiunilor parlamentare cu agricultorii. Fermierii sunt gată să renunțe la unele revendicări în condițiile în care vor primi despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă.

”Agricultorii ne-au spus că, dacă tot ne lăsați de unii singuri la nevoie, măcar să ne puteți reeșalona datoriile, dacă durează chestia asta cu TVA, atunci alocați subvențiile, alocațiile care noi le-am cerut și noi înțelegând care este situația, mai arătați o perspectivă pentru grupa a doua, noi înțelegând care este situația și plecăm acasă. E nevoie suplimentar de 200 de milioane de lei despre care Platforma DA demult vorbește. Noi încă odată am arătat de unde pot fi identificați acești bani. Acest lucru nu periclitează negocierile cu FMI. Este vorba de realocări pe interior”, a declarat Alexandru Slusari. 

De cealaltă parte, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a scris o postare pe Facebook că vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a părăsit discuțiile de la Guvern. La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, fracțiunilor parlamentare PSRM, PDM, PAS și PPDA, precum și reprezentanți ai BNM și CNPF.

”Ceea ce m-a mirat în cadrul discuțiilor, a fost faptul că, domnul Slusari cu desăvârșire refuza să analizeze problema multi-aspectual. Se comporta capricios și egoist. Formula propuneri imposibile, de tipul: haideți să alocăm pînă la 01.09.2020 pentru pierderi în agricultură nu 300 mln, dar 500 mln lei. Un deputat în Parlament, mai cu seamă un vicepreședinte al Parlamentului, trebuie să știe ce înseamnă buget și cum acesta depinde de economie”, a scris Fadei Nagacevschi. 

 

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Societate
Agricultorii care protestează fac apel la organizațiile internaționale: Ce au solicitat

Fermierii protestează de câteva zile. Aceștia au avut mai multe întrevederi cu ministrul Agriculturii, dar și cu premieru Ion Chicu. Agricultorii nu sunt de acord cu propunerile autorităților de a le acorda doar 1500 de lei despăgubiri pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. 

Fermierii au insistat să discute și cu președinții fracțiunilor parlamentare. Astăzi aceștia au precizat că sunt de acord să renunțe la revendicările ce țin de posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0