Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Filat: PLDM invită PAS și Platforma DA la dialog pentru crearea unui bloc electoral comun

© Sputnik / Vladimir PolusatovVlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат
Vlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul premier Vlad Filat, condamnat anterior pentru fapte de corupție și eliberat din detenție la sfârșitul anului trecut, vrea să facă front comun cu Andrei Năstase și Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Fostul premier Vlad Filat, reales acum câteva zile în funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a anunțat astăzi că PLDM invită la discuții PPDA și PAS pentru a crea un bloc electoral comun și a înainta un singur candidat la alegerile prezidențiale. 

„Biroul Permanent Central al PLDM consideră că, chiar dacă timpul e foarte scurt, prin voință politică, este încă posibilă desemnarea unui candidat comun pentru scrutinul prezidențial prin crearea acestui Bloc Electoral, în care toate cele trei formațiuni să-și manifeste identitatea și interesele electoratului propriu, dar, mai ales, să-și valorifice potențialul în promovarea interesului național al Republicii Moldova”, a scris Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier afirmă că decizia de a invita cele două partide la dialog a fost luată de Biroul Permanent Central al Partidului Liberal Democrat din Moldova, în urma analizei situației de criză cu care se confruntă Republica Moldova, conștientizând importanța scrutinului prezidențial din 1 noiembrie, precum și „realizând pericolul deturnării vectorului de politică externă prin abandonarea parcursului de integrare europeană”.

Nicolae Pascaru - Sputnik Moldova
Deputat PSRM, despre revenirea lui Filat în politică: Oamenii sunt nostalgici

Mai mult, Filat afirmă că invitația este făcută „la recomandarea partenerilor din familia politică a PPE”.

„Partidul Liberal Democrat din Moldova este deschis oricărui format de negocieri pe care colegii noștri din PAS și Platforma DA îl consideră funcțional”, menționează Filat.

Amintim Vlad Filat a fost eliberat din detenție pe 3 decembrie 2019, condiționat și înainte de termen. Instanța de judecată a decis punerea lui în libertate în baza articolului 91 din Codul Penal.

La vremea respectivă, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declara că suspectează de implicarea în eliberarea lui Filat Guvernului Sandu. Acesta menționa că cauza a fost expediată în instanța de judecată în data de 12 noiembrie 2019, la demersul directorului interimar a penitenciarului nr 13, data de 12 noiembrie fiind ziua când a căzut Guvernul condus de Maia Sandu.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Ce șanse are Filat să ”readucă la viață” Partidul Liberal Democrat – Expert

În data de  27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0