Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dumbrăveanu, despre probabilitatea sistării procesului educațional în toamnă

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaШколы закрыли на карантин из-за ОРВИ
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ - Sputnik Moldova
Abonare
Va fi sau nu sistat procesul educațional la toamnă în cazul majorării numărului cazurilor de COVID-19? Iată ce a declarat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Viorica Dumbrăveanu consideră că pentru a minimiza riscurile de infectare după data de 1 septembrie, când urmează să fie reluat procesul educațional, este nevoie ca Ministerul Sănătății să prevină focarele de infectare cu COVID-19, înainte de reluarea acestuia.

Totuși, ministrul nu exclude posibilitatea sistării activității unor instituții educaționale, în cazul în care situația epidemiologică o va impune.

”Noi deja nu mai vorbim de sistarea întregului proces educațional, aici fiind analizată și experiența internațională. ... Desigur, ar putea să existe situații când vor fi înregistrate cazuri de îmbolnăvire în clase, care va genera sistarea procesului educațional pentru clasa respectivă. Ar putea fi situații când se pot înregistra focare în cadrul unor instituții și atunci va fi sistată activitatea întregii instituții”, a declarat Dumbrăveanu în cadrul studioului Radio Sputnik Moldova.

Totodată, oficialul a precizat că fiecare caz în parte va fi analizat de către fondator, pe platforma Comisiei teritoriale de sănătate publică, iar decizia se va lua pentru fiecare instituție de învățământ în parte și în funcție de situația din comunitatea respectivă.

Grădinițele și școlile și-au sistat activitatea la începutul lunii martie. Atunci, în Republica Moldova a fost confirmat primul caz de infectare cu noul tip de coronavirus. Ulterior, s-a decis instituirea stării de urgență și impunerea mai multor restricții. Recent, premierul Ion Chicu a anunțat că grădinițele și școlile ar putea fi deschise de la 1 septembrie.

Valentin Crudu - Sputnik Moldova
Important: Regulile pe care trebuie să le respecte școlile de la 1 septembrie

Elevii nu vor purta măști medicinale la școală doar cu o singură condiție – să fie posibilă respectarea distanței fizice între ei de nu mai puțin de 1,5 metri. Respectarea acestei distanțe între copii este unul dintre obiectivele pe care și le-a propus MECC. Profesorii, cel mai probabil, vor purta obligatoriu măști de protecție, potrivit responsabilului de la minister.

O altă schimbare pe care ne-o aduce noul an școlar ține de reducerea numărului de ore petrecute de copii la școală sau la grădiniță.

De asemenea, intervalul aflării la grădinițe va fi scurtat. Dacă anterior instituțiile preșcolare activau de la 8 până la 12 ore pe zi, acum se propune ca programul acestora să fie de 6-7 ore pe zi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0