Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Regulile pe care trebuie să le respecte școlile de la 1 septembrie

© Sputnik / OsmatescoValentin Crudu
Valentin Crudu - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației a prezentat informații privind numărul instituțiilor de învățământ care vor opta de la 1 septembrie pentru primul și al doilea model de organizare a procesului educațional. Ministerul le propune școlilor câteva reguli adăugătoare antiepidemice.
Important: Regulile pe care trebuie să le respecte școlile de la 1 septembrie

Ministerul Educației a propus șapte modele de organizare a procesului educațional 2020-2021: „Prezența fizică 100% la școală”; „Învățarea în 2 schimburi”; „Învățarea combinată”; „Învățarea de tip hibrid”; „Învățarea alternantă”; „Învățarea la distanță, inclusiv online” și „Învățarea mixtă”. În prezent, fiecare instituție de învățământ din țară trebuie să ia o decizie privind modul în care-și vor relua activitatea de la 1 septembrie.

La începutul săptămânii curente din cele 1250 de instituții de învățământ general, aproximativ 800 au ales modelul unu de reluare a studiilor, iar circa 250 de instituții (22 la sută) au optat pentru modelul de studii numărul doi - „Învățarea în 2 schimburi”. Declarația îi aparține șefului Direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, lui Valentin Crudu și a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.

Potrivit lui, la organizarea procesului educațional în noul an de studii se va ține cont de necesitatea respectării restricțiilor antiepidemice și măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. Astfel, după reluarea activității, angajații instituțiilor vor purta obligatoriu echipamente de protecție. Cadrele didactice vor purta măști, personalul auxiliar va purta și halate, iar cei care lucrează în cantinele școlilor vor avea și viziere. Cu referire la copii, aceștia nu vor purta măști medicinale la școală, însă vor respecta distanța fizică între ei de nu mai puțin de 1,5 metri.

Totodată, Valentin Crudu menționează că în noul an de studii administrațiile școlilor li se recomandă să ia în considerare și alte propuneri elaborate de ministerul de resort.

"Regula generală este să păstrăm distanța fizică între copii și cadre didactice de 1,5m, să dezinfectăm mâinele și spațiile, iar ca un element nou vom insista ca în școli să fie utilizate mai multe intrări și intrări. Totodată, pe holurile instituție urmează să fie aplicate marcaje pentru a evita aglomerațiile", a subliniat el.

De menționat că în instituțiile de învățământ din țară își fac studiile 330 de mii de elevi. Ministerul Educației este pregătit să deschidă școlile și grădinițele din 1 septembrie, dacă situația epidemiologică va permite acest lucru.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0