Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert în sănătate publică, despre riscul pe care îl implică prezidențialele în pandemie

© Sputnik / Rodion ProcaAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia nu vrea să bată în retragere. Mai mult decât atât, numărul cazurilor noi de contaminare crește de la o zi la alta, atât în țara noastră, cât și la nivel global.
Expert în sănătate publică, despre riscul pe care îl implică prezidențialele în pandemie

Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc afirmă că prognozele sunt destul de sumbre, în condițiile în care indicatorul îmbolnăvirilor nu dă semne că va scădea în următoarea perioadă. Ba din contra, s-ar putea ca în toamnă să ajungem la un număr și mai mare de îmbolnăviri zilnice, iată de ce autoritățile ar trebui să analizeze toate scenariile posibile în contextul alegerilor prezidențiale care sunt preconizate pentru toamna acestui an.

”Acest ritm de creștere a îmbolnăvirilor, chiar dacă este limitat în statistici de capacitatea de testare, ar trebui să ne alarmeze. Sunt multe riscuri în cazul organizării alegerilor, nu avem un model tehnologizat de a vota electronic, ceea ce crește riscul. Noi avem niște factori care vor contribui la agravarea situației. Autoritățile ar trebui să se gândească, fie coboară pandemia sub indicele de transmitere unul, fie se votează electronic”, spune Ala Tocarciuc.

Pe de altă parte, expertul în sănătate publică afirmă că alegerile nu vor avea un rol determinant în creșterea numărului de persoane infectate, întrucât în toamnă și așa vom avea un număr mare de infectări.

Девушки загорают на берегу Абаканской протоки Енисея в Красноярске - Sputnik Moldova
Avertisment OMS: Vara nu îi protejează pe oameni de coronavirus

În ultimele două săptămâni au fost confirmate 4 822 de cazuri noi de COVID-19, iar jumătate dintre ele au fost înregistrate în Chișinău. Urmează raioanele Anenii Noi, Edineț, Ialoveni, Strășeni și regiunea transnistreană. Până acum, au fost efectuate în total 181 428 de teste, în 139 290 de cazuri fiind vorba de testări noi, iar restul - repetate.

Din cele 30 183 de cazuri de COVID, 3 767 au fost înregistrate în rândul lucrătorilor medicali. S-au îmbolnăvit 963 de medici, 1 660 de asistenți medicali, 708 infirmieri și 436 de persoane care reprezintă personalul auxiliar. În total, au fost testați 13 850 de lucrători medicali, dintre care 914 doar în ultimele 7 zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0