Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reguli noi la comercializarea produselor din tutun - în vigoare de astăzi

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Accesați arhiva multimediaМужчина курит сигарету, фото из архива
Мужчина курит сигарету, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
Din 15 august, produsele din tutun, dar și cele conexe, nu vor mai sta la vedere în spațiile comerciale. Ce trebuie să știe agenții economici care comercializează astfel de produse.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Începând ci ziua de astăzi, conform legislației în vigoare, este interzisă expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale. Despre aceasta informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Valeriu Bîlba - Sputnik Moldova
Legătura dintre consumul de tutun și cancer, explicată de medicul oncolog Valeriu Bîlba

Cumpărătorilor le va fi prezentată doar lista produselor din tutun și prețul acestora, fără vreun element promoțional.
Conform noilor reguli, lista produselor din tutun și a produselor conexe, ”imprimată pe hârtie albă cu caractere negre” va fi prezentată de vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi, vârstă fiind verificată în baza actelor oficiale de identificare.

Lista nu va conține imagini sau evidențierea vreunui produs prin culoare, fonturi, subliniere, elemente decorative sau alte instrumente tehnice. ANSP a pregătit ghiduri și pliante informative care explică regulile intrate în vigoare.

Autoritățile consideră că această măsură este importantă pentru reducerea publicității și promovării produselor din tutun.

”Este bine documentat faptul, că publicitatea și promovarea tutunului cresc consumul acestora. În plus, strategiile de marketing sunt deosebit de eficiente în vizarea copiilor și adolescenților și cresc dependența de nicotină la tineri”, se arată într-un comunicat al instituției.

Organizația Mondială a Sănătății estimează circa 8 milioane de decese anual cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de europeni, iar 900 de mii de oameni mor din cauza expunerii la fumul de tutun, printre care aproximativ 190 mii de copii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0