CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Reprezentanți ai agricultorilor protestatari din raioanele afectate puternic de secetă sau ploi puternice cu grindină și înghețuri s-au întâlnit astăzi cu premierul Ion Chicu și cu membrii Grupului de lucru pentru depășirea crizei din domeniul agricol.
Corespondentul Sputnik transmite că, potrivit primelor declarații făcute de un agricultor care a participat la negocieri, părțile au convenit crearea a două grupuri de lucru - cu Ministerul Economiei și cu Ministerul Agriculturii.
Agricultorii își vor prezenta revendicările, iar grupurile de lucru le vor examina.
O întrunire urmează să aibă loc chiar astăzi, la ora 17. Alta este programată pentru ziua de luni, 17 august, la 10:00.
Reamintim că în seara zilei de vineri, 14 august, în a patra zi a protestelor, după negocierile purtate de reprezentanții agricultorilor la Guvern, protestatarii au reușit să intre în Chișinău și cu tehnica agricolă.
Ieri, la o întâlnire cu reprezentanți ai asociațiilor și federațiilor de agricultori din țară, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul nu poate satisface revendicarea protestatarilor de majorare până la 3.000 de lei a subvenției de 1.050 de lei pentru fiecare hectar afectat anunțată anterior.
Ion Chicu a spus că statul nu poate face față unei asemenea majorări acum, în situația în care Bugetul național are un deficit de 17,5 miliarde de lei.
O altă revendicare a protestatarilor este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, agricultorii solicită să le fie eliberate certificate de „stare de forță majoră”, pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.
Protestatarii au mai cerut scutirea în 2020 de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de calamități și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021.
Ei au mai cerut ca Guvernul să întreprindă măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni de importurile ieftine și de calitate suspectă.
Premierul a menționat în discuțiile cu agricultorii că Guvernul își propune să investească în anul 2021 în restabilirea sistemelor de irigare.
De asemenea, Ion Chicu a anunțat că responsabilii din Guvern au inițiat deja procesul de evaluare a pierderilor la cerealele din grupa a doua și vor fi plătite subvenții și în cazul acestora.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova