Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor primi sau nu agricultorii trei mii de lei pentru un hectar: Ce spune premierul

© Sputnik / Anatolii KiriakAgricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Abonare
O nouă discuție privind situația din agricultură a avut loc astăzi între premier și reprezentanții asociațiilor și federațiilor de agricultori din țară.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Implicarea politicului va agrava situația în agricultură. De această părere sunt mai mulți fermieri care au propus crearea unei platforme de discuții între asociațiile și federațiile de agricultori și ministerele Economiei și Infrastructurii. Reprezentanții asociațiilor de agricultori spun că o astfel de platformă ar permite crearea strategiilor de lungă durată în sectorul agricol.

Aceste opinii au fost exprimate în cadrul unei întâlniri cu premierul Ion Chicu în care s-a analizat situația actuală din sectorul agrar, ca urmare a secetei severe și ploilor cu grindină din acest an.

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Societate
Chicu despre un agricultor protestatar: Activist PPDA care blochează drumurile

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, agricultorii prezenți la discuție au solicitat scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021. Agricultorii au mai cerut ca Guvernul să întreprindă măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni de importurile ieftine și de calitate suspectă.

Totodată, agricultorii au revendicat majorarea substanțială a subvenției de la 1050 la 3000 de lei pentru un hectar. De cealaltă parte, Ion Chicu a menționat că se vor găsi soluții în agricultură prin conlucrare și nu prin confruntare. Acesta a reiterat disponibilitatea Guvernului de a aloca compensații pentru fermierii care au înregistrat pierderi la culturile cerealiere de grupa I. În acest scop Executivul a alocat 200 de milioane de lei. Cât ține de majorarea subvenției pentru un hectar, Chicu a precizat că acest lucru este imposibil în condițiile unui deficit al bugetului de 17,5 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0