Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

VIDEO: Un grup format din agricultori protestatari s-a pornit pe jos spre Chișinău

© Sputnik / Mihai CarausAgricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mai mulți fermieri care și-au parcat tehnica agricolă lângă localitatea Dănceni, Ialoveni, au lăsat tractoarele și au pornit pe jos să protesteze la Chișinău.

CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. În aceste momente, agricultorii se îndreaptă pe jos spre Chișinău, în condițiile în care Primăria nu le-a permis să intre cu tehnica în Capitală pentru a nu perturba traficul rutier.

Fermierii spun că nu mai au bani ca să prelucreze pământurile și au ajuns în prag de faliment, iar premierul nu le-a oferit soluțiile necesare ca să-și poată continua activitatea.

Corespondentul Sputnik Moldova a discutat și cu polițiștii care asigură ordinea publică. Ei spun că în Chișinău nu există suficient spațiu pentru atât de multă tehnică agricolă, așa că Primăria le-a permis la doar o parte să intre cu tractoarele. 

Reprezentanții poliției spun că este o decizie a Primăriei prin care agricultorii sunt lăsați să protesteze, doar că fără tehnică agricolă. 

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a comentat protestul cu tractoare al agricultorilor

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Joi, producătorii agricoli au decis că trebuie să se facă auziți în toată țara și au pornit spre „inima Moldovei”. Cu toate acestea, din lipsa autorizației, fermierii au fost opriți la câțiva kilometri de Chișinău. Ulterior, s-a ajuns la o înțelegere și au fost lăsați să conducă în grupuri mici către șoseaua Hâncești, unde au putut parca până dimineața.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0