Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon a comentat protestul cu tractoare al agricultorilor

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul tradiționalei emisiuni online „Președintele răspunde”, Igor Dodon a vorbit despre situația din agricultură și protestele fermierilor.

CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. Șeful statului susține că Guvernul face tot ce îi stă în putință ca să aplaneze criza din sectorul agrar, dar capacitățile financiare sunt limitate. 

Протест аграриев - Sputnik Moldova
Societate
Agricultorii protestatari ar putea bloca astăzi drumul Hâncești-Chișinău

„Anul acesta fondul de subvenționare este mai mare ca anul trecut. Anul trecut a fost de 900 de milioane, anul acesta este de 1,1 miliarde. În afară de aceasta, Guvernul mai oferă câteva sute de milioane. 200 de milioane se dă la prima grupă - câte o mie de lei la hectar. Agricultorii spun că e puțin și trebuie trei mii. Eu sunt de acord că trebuie 3000. Trebuie în general 10.000, dar statul poate să acorde acum 1000 de lei, pentru că trebuie ajutați și cei care au cereale compromise din grupa a doua. Niciodată în toți anii de la independență nu a fost așa ajutor pentru agricultori. În afară de asta ne-am adresat și partenerilor externi. Federația Rusă ar putea să ne ofere câteva zeci de mii de tone de motorină. În afară ce aceasta ne-am adresat la Banca Mondială pentru un credit de urgență pentru agricultori”, a declarat oficialul.

Președintele și-a exprimat dezaprobarea față de blocarea drumurilor de către fermierii nemulțumiți și considere că protestele nu ar fi cea mai bună soluție. 

Протест аграриев в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Societate
VIDEO - Agricultorii neagă că protestul ar fi unul politic: Iată ce declară

„Blocarea străzilor nu va duce la găsirea unor soluții. Ceea ce încearcă unii politicieni să vă utilizeze, să cadă Guvernul, de la asta nu apar bani suplimentari în buget, de la asta nu apar 4 miliarde de lei în buget ca să le ofere la toți câte 3000 de lei la un hectar. Toți suferă. Nu numai agricultorii care au venit cu tractoarele, dar și oamenii simpli la care le-a ars totul pe lângă casă”, a spus Igor Dodon. 

Șeful statului a dat asigurări că securitatea alimentară a țării nu este amenințată - există suficiente rerzerve de grâu și porumb pentru a acoperi cererea internă. El le-a mai cerut politicienilor să dea dovadă de maturitate politică în cadrul grupului special creat pentru a soluțina problemele din agricultură. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0