Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii protestatari ar putea bloca astăzi drumul Hâncești-Chișinău

© Sputnik / Mihai CarausПротест аграриев
Протест аграриев - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii care au venit ieri cu tehnica agricolă la Chișinău și au înnoptat în stradă ar putea bloca astăzi drumul Hâncești-Chișinău.

CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. Unul dintre agricultorii care protesteaza în Chișinău, pe șoseaua Hâncești, în preajma podului de la Telecentru, a declarat pentru Sputnik Moldova că acei protestatari care staționează cu tehnica agricolă, în special tractoare, în apropiere de intrarea în Chișinău și orașul Ialoveni ar putea bloca astăzi drumul național Hâncești -Chișinău. 

”În cazul în care grupurile noastre care trebuie să vină astăzi la Chișinău o să fie intimidați, o să fie stopați. Noi o să acționăm de aici de pe loc. Punctul nostru de întâlnire a fost anunțat. Am depus și o declarație la primăria orașului Chișinău. Este șoseaua Hîncești, vizavi de Gara de Sud. Polițiștii aseară ne-au blocat cei care suntem din Căușeni și Ștefan Vodă ne-au adus aici sub pod să ne țină aici ca într-o cușcă ca să nu putem protesta. Din aceste considerente colegii noștri s-au oprit acolo și în cazul în care noi nu o să fim deblocați de aici, ei o să blocheze traseul Chișinău – Hâncești – Leușeni. Este foarte multă tehnică, agricultorii sunt foarte supărați”, a declarat agricultorul, Sergiu Stefanco. 

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

Agricultorii au înnoptat cu tehnica agricolă la Chișinău - Sputnik Moldova
Noapte petrecută pe șosea: Agricultorii au ajuns la Chișinău - Foto

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Joi, producătorii agricoli au decis că trebuie să se facă auziți în toată țara și au pornit spre „inima Moldovei”. Cu toate acestea, din lipsa autorizației, fermierii au fost opriți la câțiva kilometri de Chișinău. Ulterior, s-a ajuns la o înțelegere și au fost lăsați să conducă în grupuri mici către șoseaua Hâncești, unde au putut parca până dimineața.

 

Știrea se actualizează...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0