De ce a fost aleasă Kamala Harris ca viitor posibil vicepreședinte al SUA

© © AP Photo / Alexander DragoКамала Харрис
Камала Харрис - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerea senatoarei Kamala Harris pentru a fi vicepreședinte al SUA în cazul victoriei în alegeri a lui Joe Biden are câteva motive clare, nominalizarea ei fiind un mesaj anti-Trump în sine.

BRUXELLES, 13 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Senatoarea democrată Kamala Harris este întruchiparea visului progresist și tocmai de aceea un mesaj împotriva lui Trump.

Dacă Trump se adresează electoratului american, conservator, alb și patriarhal, Kamala Harris este exact opusul: femeie cu origini indiene și jamaicane, susține căsătoria între persoane de același sex, fiind prima persoană de gen feminin de culoare propusă pentru a fi vicepreședinte al SUA, un pas mai departe decât Barack Obama care, chiar dacă a fost președinte, era ”doar” un bărbat de culoare și ”doar” afro-american, în timp ce Harris este o mixtură rasială superioară din punct de vedere progresist, pentru că are tatăl jamaican și mama indiană.

USA:s vice president Joe Biden - Sputnik Moldova
Joe Biden, acuzații incendiare: Dacă Trump câștigă alegerile, ”nu va mai exista NATO”

Kamala Harris reprezintă, din acest punct de vedere, un pas mai departe, o îmbinare între Hillary Clinton – femeie progresistă, dar albă, și provenind dintr-o familie high class - și Barack Obama, motiv pentru care persoana ei va atrage atenția mai mult decât Joe Biden care, prin comparație cu Harris, este doar un alt alb din clasa conducătoare a SUA.

Bătălia principală nu se va da între Joe Biden și Donald Trump, ci între Kamala Harris și actualul președinte al SUA, Joe Biden, fiind neconvingător și epuizat politic. Kamala Harris reprezintă însă adevărata șansă a democraților de a câștiga alegerile, confruntarea dintre cele două tabere nefiind niciodată mai clară ca acum.

În plus, alegerea senatoarei este și un răspuns la protestele anti-rasiste și anti-establishment din ultimele luni, fiind o încercare de a atrage de partea lui Joe Biden voturile protestatarilor și a celor care simpatizează cu revoltele. Joe Biden, oricât s-ar fi arătat de partea protestatarilor, nu putea atrage voturile negrilor și ale imigranților de dată recentă. Kamala Harris însă este răspunsul întrupat la toate pretențiile protestatarilor.

Senatoarea a bifat mai multe premiere în viața ei publică. A fost nu doar prima femeie, ci și prima femeie de culoare care a devenit avocat general al Californiei. Același lucru și cu actuala nominalizare de a candida în tandem cu Joe Biden.

Harris a vrut de altfel să devină candidatul democrat la președinția SUA, dar a renunțat la cursa prezidențială în decembrie, după ce a eșuat în demersul ei de a câștiga nominalizarea democraților.

Activiștii sunt în extaz

Aprecierea pentru Harris a fost imediată și clară din partea activiștilor. "Ar fi putut să aleagă pe altcineva, dar nu putea să aleagă mai bine. E redutabilă în dezbateri, abilă în campanie și capabilă ca lider, cum a dovedit-o ca ministru al Justiției în California. În Senat, a fost o remarcabilă militantă pentru cauze juste. E tenace, temeinică, pregătită", a portretizat-o Al Sharpton, un activist cunoscut pentru drepturile populației de culoare.

De altfel, laudele la adresa acestei nomnalizări curg non-stop în SUA din partea militantelor progresiste.

"Să fii un anti-Trump, să recunoști prin această opțiune femeile negre acum, când la putere este cine știm. A fost întotdeauna alegerea logică, și cred că e o zi mare în istoria națiunii. Femeile negre, femeile în general sunt gata să se alinieze în sprijinul acestei campanii. Știu că Trump va avea ceva de spus, dar nu poate spune nimic împotriva ei, nimic negativ, pentru că se va izbi de un zid al femeilor negre cum n-a mai văzut. Biden și-a asigurat o prezență masivă la vot a afro-americanilor", a declarat Joy Reid, moderatoare la televiziunea MSNBC, sintetizând motivele pentru care a fost aleasă senatoarea Harris să facă tandem cu Joe Biden.

Trump a început bătălia

Din tabăra adversă, Donald Trump a înțeles și el cu cine are de a face și nu a scăpat ocazia să o taxeze pe partenera electorală a lui Joe Biden.

"A debitat multe neadevăruri. E o devotată a măririi de impozite, o adeptă a tăierii cheltuielilor militare la nivele de necrezut, e împotriva fracturării hidraulice, dar în favoarea medicinei socializate. Vrea să suprime asigurările medicale a 180 de milioane de americani. Cum știți, s-a descurcat cât se poate de prost în preliminarele Democrate, așa că am fost surprins că Biden a ales-o", a declarat Trump după anunțul nominalizării lui Harris.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0