A patra zi de proteste în Belarus: Mai puține confruntări

© Sputnik / Виктор Толочко / Accesați arhiva multimediaBelarus Peaceful Rallies Against Police Violence
Belarus Peaceful Rallies Against Police Violence - Sputnik Moldova
Abonare
Miercuri în Belarus au fost mai puține confruntări între protestatari și forțele de ordine. Au avut loc și demonstrații împotriva violenței.

CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. În Belarus au continuat protestele împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale și în cea de-a patra zi, însă confruntări între manifestanți și forțele de ordine au fost mai puține decât în zilele precedente. Totuși, doi inspectori de patrulare au fost răniți în urma unor ciocniri auto în timpul zilei.

În după-amiaza zilei de ieri au avut loc acțiuni de solidarizare împotriva violenței, care au fost organizate de femei la Minsk și în regiuni, anunță Sputnik Беларусь.

© Sputnik / Татьяна Ильясова / Accesați arhiva multimediaAcțiune pașnică la Minsk împotriva violenței
A patra zi de proteste în Belarus: Mai puține confruntări - Sputnik Moldova
Acțiune pașnică la Minsk împotriva violenței

Fete în haine albe, cu flori, au venit pe piața Komarovsky și au format lanțuri de solidarizare. La fel s-a întâmplat și în alte raioane ale Minskului, precum și în regiuni - inclusiv în Vitebsk, Brest, Grodno, Gomel. Șoferii au sprijinit acțiunile pașnice prin claxonare. 

Și aproximativ 200 de medici au ieșit la acțiunea solidarității.

© Sputnik / Виктор Толочко / Accesați arhiva multimediaAcțiunea de protest a lucrătorilor medicali la Minsk
A patra zi de proteste în Belarus: Mai puține confruntări - Sputnik Moldova
Acțiunea de protest a lucrătorilor medicali la Minsk

În raionul Uruchye, protestatarilor le-a fost servit ceai fierbinte, fursecuri și apă. Bărbații au fost rugați să „facă cinci pași înapoi” pentru a nu provoca un conflict cu ofițerii forțelor de ordine care erau de serviciu în apropiere. Nu a existat nicio confruntare, iar forțele de securitate au părăsit raionul în aplauzele publicului.

Noile tactici

Protestatarii au încercat, de asemenea, noi tactici: au încercat să blocheze traficul pentru a nu lăsa forțele de securitate să meargă în locurile de protest, dar nu le-a reușit.

În special, protestatarii au blocat pe un timp foarte scurt Bulevardul Independenței din Minsk în apropiere de Magazinul Central, în timp ce automobiliștii nu au fost indignați, ci, dimpotrivă, și-au exprimat sprijinul.

După ce au strigat "Pleacă!" protestatarii au eliberat întâi jumătate din drum, apoi în întregime.

Iar rudele celor reținuți la mitingurile anterioare de solidaritate s-au adunat din nou la centrul de detenție temporară din strada Okrestin. Au încercat să afle unde se află persoanele dragi și au așteptat să fie actualizată lista reținuților.

Toți contra unu

Trei candidați la președinția Belarusului, Anna Kanopatskaya, Andrei Dmitriev și Serghei Cherechen au depus miercuri plângeri la CEC cu o solicitare de declarare a alegerilor invalide.

Anterior, echipa Svetlanei Tikhanovskaya, care a ocupat locul doi la alegeri, și-a anunțat refuzul de a recunoaște rezultatele alegerilor.

Astfel, toți cei patru candidați ai opoziției cer acum să fie anulate rezultatele votării.

În seara zilei de 9 august, după alegerile prezidențiale din Belarus în care a câștigat conducătorul de mai bine de 26 de ani al țării Alexander Lukashenko, într-o serie de orașe au început proteste masive neautorizate. Acțiunile au continuat în zilele următoare.

Акция протеста в Минске - Sputnik Moldova
În Belarus s-a anunțat reținerea „coordonatorului” dezordinilor în masă

Protestatarii din centrul Minskului au ridicat baricade din tomberoane. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă împotriva lor. Au fost reținuți până în prezent aproximativ 6000 de oameni. 

Miercuri, doi reprezentanți ai mass-media ucrainene, un angajat al Radio Svoboda și doi jurnaliști de la postul de televiziune polonez Belsat au fost reținuți. Ei au fost eliberați însă în aceeași zi. În plus, un jurnalist independent din Italia a fost reținut și eliberat.

În același timp, ministrul de Interne, Yuri Karaev, a spus că va controla personal situația cu jurnaliștii care informează despre proteste. Potrivit acestuia, în majoritatea cazurilor jurnaliștii reținuți sunt eliberați fără să se întocmească protocoale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0