Moldova ar putea rămâne fără miere în acest an: Cum supraviețuiesc apicultorii - Foto

Abonare
Anul curent este unul dintre cei mai dificili pentru apicultorii moldoveni: recolta de miere a însumat doar 35% din volumul preconizat. Care este motivul și ce întreprind proprietarii de stupine - urmăriți în galeria foto Sputnik.

În 2020 pe piață practic nu va exista miere autohtonă. Motivul - condițiile meteorologice nefavorabile: secetă, apoi înghețuri și temperaturi scăzute în luna mai, care nu sunt specificie pentru această lună.

"În acest sezon, practic nu avem miere: nici de salcâm, nici polifloră. Situația este foarte dificilă, nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor", a declarat Constantin Stegarescu, proprietarul unei stupine din raionul Călărași. 

Potrivit acestuia, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale. Și pentru ca albinele să supraviețuiască, vor trebui să fie hrănite constant cu sirop de zahăr.

Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a confirmat că anul curent a fost dezastruos pentru acest sector.

"Recolta de miere de mai este nu mai mare de 20 la sută în raport cu recolta anilor precedenți. Exportatorii mierii de salcâm în acest an nu vor colecta nici măcar un camion complet", a spus el.

Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

© Sputnik / Mihai CarausFamilia Stegărescu din raionul Călărași practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi.
Familia Stegărescu din raionul Călărași practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi. - Sputnik Moldova
1/8
Familia Stegărescu din raionul Călărași practică apicultura din 1982. În stupina lor sunt 100-120 de stupi.
© Sputnik / Mihai CarausÎn 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere.
În 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere. - Sputnik Moldova
2/8
În 2020, apicultorii s-au confruntat cu cea mai grea situație din cei aproape 40 de ani de activitate - aproape că nu există miere.
© Sputnik / Mihai CarausPotrivit lui Constantin Stegărescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale.
Potrivit lui Constantin Stegarescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale. - Sputnik Moldova
3/8
Potrivit lui Constantin Stegărescu, recolta va acoperi doar nevoile familiei sale.
© Sputnik / Mihai Caraus"Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere", a spus apicultorul Constantin Stegarescu.
Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere, a spus apicultorul Constantin Stegarescu.
 - Sputnik Moldova
4/8
"Acești faguri nu s-au dezvoltat până la capăt. Se poate vedea că există de fapt foarte puțină miere", a spus apicultorul Constantin Stegarescu.
© Sputnik / Mihai CarausNu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine.
Nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine. - Sputnik Moldova
5/8
Nu există suficientă miere nici pentru iernarea albinelor. Pentru asta este nevoie de aproximativ 15-20 de kilograme de produs pentru fiecare familie de albine.
© Sputnik / Mihai Caraus
Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr.
Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr. - Sputnik Moldova
6/8

Deoarece nu există miere, albinele supraviețuiesc în acest an doar datorită eforturilor apicultorilor. Pentru a păstra insectele, acestea trebuie hrănite constant cu sirop de zahăr.
© Sputnik / Mihai CarausApicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.
Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon. - Sputnik Moldova
7/8
Apicultorii speră că anul viitor situația va fi mai bună și vor putea recupera din pierderile din acest sezon.
© Sputnik / Mihai CarausAcum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut.

Acum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut. - Sputnik Moldova
8/8
Acum, familia Stegarescu are doar provizii de miere din anul trecut.
Fluxul de știri
0