Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dosarul fraudei bancare: „Urmează arestarea activelor din străinătate”

Abonare
Igor Dodon a declarat că până acum, pe plan intern, au fost recuperate 6,3 miliarde de lei din banii furați din sistemul bancar. Două miliarde de lei au ajuns pe conturile bancare ale statului. În scurt timp ar urma să înceapă arestarea unor active din străinătate.   

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Președintele Igor Dodon a informat astăzi despre „o intensificare foarte bună” a eforturilor autorităților pentru recuperarea banilor furați de la stat prin frauda bancară cunoscută ca „furtul miliardului”.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Poporul nu va mai plăti avocații celor implicați în ”furtul miliardului”

Șeful statului a declarat în cadrul briefingul de după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de astăzi că Republica Moldova a depus 51 de cereri de asistență internațională în privința arestării activelor unor persoane implicate în frauda fără precedent.

„În timpul apropiat vom începe arestarea activelor din afara țării. Deja cunoaștem unde sunt activele”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a relevat că până acum, în interiorul țării, prin sechestrarea unor bunuri, „au fost recuperate 6,3 miliarde de lei – dublu față de începutul anului”. Din acești bani, pe conturile statului au fost transferate peste 2 miliarde de lei.

Prin respectiva fraudă bancară, statul a fost prejudiciat cu 13 miliarde de lei, potrivit estimărilor oficiale, dar din Bugetul de Stat urmează să fie întoarse circa 20 de miliarde de lei.

Reamintim că, în 2016, Guvernul Filip a transformat în datorie de stat creditele de urgență oferite de Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci fraudate și care ulterior au fost lichidate. Banii acordați de BNM sunt întorși acum de contribuabili prin intermediul Bugetului public, datoria urmând să fie stinsă până în anul 2041.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0