Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Șeful statului, despre începutul noului an de studii și cazurile de COVID-19

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaУчитель гимназии перед началом обязательного итогового сочинения по литературе
Учитель гимназии перед началом обязательного итогового сочинения по литературе - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a făcut astăzi o serie de precizări referitoare la răspândirea COVID-19 în Republica Moldova și vaccinurile împotriva virusului. 

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Guvernul consideră că procesul de studii se poate desfășura în incinta școlilor și grădinițelor de la 1 septembrie, a declarat președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de astăzi.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova
Rusia
Vaccinul anti-Covid, ”Sputnik V”, anunțat de Putin: Rusia - comenzi uriașe, din 20 de țări

„Scolile, gradinițele: colegii de la Guvern sunt de acord ca acestea sa fie deschise de la 1 septembrie”, a spus șeful statului în cadrul briefingului.

Igor Dodon a făcut o serie de precizări referitoare la modul în care s-a răspândit până acum virusul COVID-19 în Republica Moldova.

Președintele a precizat că în țară există actualmente 7.626 de cazuri active de COVID-19. Sunt 442 de pacienți în stare gravă.

Vârsta medie a persoanelor care s-au îmbolnăvit de coronavirus este de aproximativ 46 de ani, iar vârsta medie a persoanelor care au decedat din cauza coronavirusului este de 66 de ani. 98% dintre ele aveau o boală cronică gravă, în 85% dintre cazuri fiind vorba de o maladie cardiovasculară.

În cazul Republicii Moldova, perioada medie de incubare a COVID-19 este de 5 zile. Dintre cazurile confirmate până acum, 51% s-au înregistrat la femei și 49% la bărbați. Virusul s-a răspândit în 35% din cazuri la sate, cele mai multe contaminări revenindu-i mediului urban, unde este mai mare densitatea populației.

Игорь ДодонИгорь Додон - Sputnik Moldova
Dodon, pentru Sputnik Moldova: Sperăm să primim vaccinul rusesc împotriva COVID-19

Doar într-un procent dintre cazuri infecția a fost „de import” (peste 200 de contaminări), pe primul loc aflându-se Turcia, iar pe al doilea – România.

În seara zilei de 11 august, bilanțul cazurilor de COVID-19 era de 28.223 de îmbolnăviri în Republica Moldova. Au decedat din cauza virusului 857 de persoane.

Avem 10 laboratoare ce efectuează teste de COVID-19 – 6 publice și 4 private. Către toamnă vor fi date în exploatare încă 2 laboratoare, a spus Igor Dodon. Până acum au fost prelevate 170 de mii de teste.

Până în prezent, cel puțin patru persoane din Republica Moldova s-au contaminat repetat cu COVID-19, a spus șeful statului.

Statistica pentru țările UE arată că doar 3% dintre cei care au contractat o dată virusul capătă imunitate și nu se contaminează a doua oară, a menționat Igor Dodon.

Igor Dodon s-a referit și la vaccinurile împotriva COVID-19. În prezent, a spus șeful statului, autoritățile de la Chișinău se pregătesc „foarte serios pentru vaccinarea împotriva gripei sezoniere”, caracteristică pentru perioada rece a anului. Cât privește vaccinarea anti-coronavirus, reprezentanții Guvernului constată că deocamdată nu există în lume vaccinuri a căror aprobare a fost finalizată.

Republica Moldova s-a înregistrat la organizația mondială pentru vaccinuri, astfel încât să solicite vaccinurile împotriva COVID-19 imediat ce acestea vor fi înregistrate.

Subliniind că foarte puține persoane dezvoltă imunitate la coronavirus, Igor Dodon a spus că cetățenii trebuie să se protejeze în continuare. Șeful statului a spus că, atunci când vor fi vaccinuri aprobate, Republica Moldova va face tot posibilul să le dețină cât mai repede, pentru a le da cetățenilor posibilitatea să se vaccineze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0