Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

COVID-19: Alte 70 de milioane de euro - împrumut pentru combaterea consecințelor

© Pixabay / jarmoluk2 Евро
2 Евро - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova ar putea să mai facă un împrumut pentru realizarea unui proiect în contextul pandemiei COVID-19.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Proiectul de lege privind ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 şi suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, semnat la 29 iulie 2020, a fost aprobat și urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare.

Guvernul Republicii Moldova a înaintat Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei un demers prin care și-a exprimat interesul în contractarea unui împrumut de până la 70 de milioane de euro. Proiectul va fi structurat în două componente.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Politică
Președintele a dezvăluit când ar putea fi votat acordul de împrumut cu Federația Rusă

Componenta de sănătate pentru care se va aloca 40 de milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză.

Cea de-a doua componentă se referă la Suportul pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

În acest domeniu ar putea ajunge 30 de milioane de euro. Astfel, IMMM-urile afectate de criză vor fi asigurate cu capital circulant, ceea ce va duce la păstrarea locurilor de muncă.

Guvernul estimează ca resursele din cadrul împrumutului să acopere cheltuielile aferente COVID-19 în perioada 2020-2022.

Maturitatea maximă aferentă este de 15 ani inclusiv patru ani perioada de grație, pentru componenta Sănătate, iar pentru IMMM-uri – 6 ani, inclusiv un an de grație.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0