Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Protestatarii au decis: pornesc cu combine și tractoare spre Capitală

© Sputnik / Mihai CarausПротесты аграриев в Молдове
Протесты аграриев в Молдове - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Surse din rândurile agricultorilor protestatar din sud-estul țării, care au blocat circulația pe șoseaua Chișinău-Căușeni, au anunțat că în scurt timp vor porni cu tehnica agricolă spre Capitală.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Protestatarii sunt deciși să protesteze în Capitală dat fiind că autoritățile nu au răspuns deocamdată la revendicările lor.

Протесты аграриев в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Ce le-a spus ministrul Agriculturii protestatarilor și ce i-au reproșat oamenii
Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă, după ce Guvernul a anunțat că va oferi câte 1000 de lei pentru un hectar.

Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale.

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor.

Протесты аграриев в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Agricultorii nu vor ca premierul „să facă ședințe cu țăranii”, dar să decidă la Chișinău
Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Mai mult decât atât, ei solicită convocarea Parlamentului în ședință extraordinară, pentru a adopta decizii în favoarea lor. În caz contrar, ei spun că protestele vor continua timp îndelungat.

Manifestanții nu sunt de acord cu regulamentul privind acordarea compensațiilor, invocând faptul că acesta nu reflectă problemele din întreg sectorul agricol.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0