Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii ies din nou în stradă: Ce revendicări au față de Guvern și ce le cere poliția

© Sputnik / Cătălina CerneiMinistrul Agriculturii a venit să discute cu agricultorii
Ministrul Agriculturii a venit să discute cu agricultorii - Sputnik Moldova
Abonare
După două săptămâni cât a trecut de la precedentele proteste, agricultorii ies din nou în stradă. Manifestații se vor desfășura în mai multe localități din țară.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Poliția Republicii Moldova anunță că astăzi se vor desfășura acțiuni de protest organizate de agricultori în mai multe localități din țară.

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă, după ce Guvernul a anunțat că va oferi câte 1000 de lei pentru un hectar. 

Protestul agricultorilor Căușeni - Sputnik Moldova
LIVE TEXT: Protestul agricultorilor în mai multe raioane din Republica Moldova

Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. 

Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Mai mult decât atât, ei solicită convocarea Parlamentului în ședință extraordinară, pentru a adopta decizii în favoarea lor. În caz contrar, ei spun că protestele vor continua timp îndelungat. 

Засуха в Воронежской области, secetă - Sputnik Moldova
Guvernul a alocat 200 000 000 de lei pentru agricultori: Când vor putea fi ridicați banii

Manifestanții nu sunt de acord cu regulamentul privind acordarea compensațiilor, invocând faptul că acesta nu reflectă problemele din întreg sectorul agricol.

În contextul protestelor anunțate, poliția anunță că va asigura ordinea publică și va monitoriza modul în care sunt respectate regulile antiepidemice. 

Oamenii legii le solicită celor care vor participa la acțiunile de protest „să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime”. 

Participanților la proteste li se solicită să respecte distanţa socială și să poarte măști. Poliția le mai cere:

  • să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;
  • să părăsească întrunirea la cererea organizatorului, a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale, ori a organului de poliţie;
  • în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive, orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Poliția îndeamnă toți participanții la manifestații să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică și să informeze polițiștii imediat ce observă un obiect suspicios, fie persoane dubioase.

Precizăm că Sputnik Moldova transmite live text de la acțiunile de protest organizate de agricultori. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0