Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiect inedit: UTM pregătește un sistem hibrid de studii pentru 1 septembrie

© Sputnik / OsmatescoDinu Țurcanu
Dinu Țurcanu - Sputnik Moldova
Abonare
Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a lansat un proiect inedit pentru studenții înmatriculați în noul an de studii în cadrul instituției de învățământ. Detalii am aflat de la prorectorul UTM, Dinu Țurcanu.
Proiect inedit: UTM pregătește un sistem hybrid de studii din 1 septembrie - detalii

La UTM pregătirile pentru noul an de studii sunt în toi. Chiar dacă programul de învățământ începe în septembrie, profesorii de la UTM deja predau ore, doar că în format video. La inițiativa rectorului instituției, Viorel Bostan, au fost create grupuri de lucru și s-a decis să fie înregistrate atât prelegerile, seminarele, cât și lucrările de laborator pentru studenții anului I, întrucât deocamdată nu se cunoaște modalitatea de desfășurare a procesului de studii de la 1 septembrie.

"Ne gândim la un scenariu hibrid, cu prezența în grupuri mici a studenţilor, care să participe în sala de curs doar la activități practice și lucrări de laborator, iar prelegerile să aibă loc doar online. Astfel, de la 1 septembrie vom crea propria bibliotecă virtuală în format video aferentă la circa 18 discipline de studii, aferente mai multor domenii: matematică, fizică, chimie, mecanică, programare și desen tehnic", a precizat într-un interviu pentru Sputnik prorectorul UTM, Dinu Țurcanu.

Potrivit lui, lecțiile video înregistrate vor fi stocate pe platforma universității, iar accesul va fi gratuit pentru toți studenții. Mai mult, filmulețele vor putea fi vizionate de către toți doritorii, indiferent de instituția la care-și desfășoară studiile.

Universitatea Tehnică a Moldovei - Sputnik Moldova
Educație
Admitere 2020: Universitatea Tehnică a Moldovei - tot ce este important să știți
"Au fost filmate peste 400 de ore academice și editate deja peste 200 de ore. Obiectivul proiectului fiind de aproximativ 1000 de ore academice. Zilnic, de la ora 8 până la 17, în 6 săli de studii, profesorii înregistrează aceste filmulețe video. Nu știm cum va fi noul an de studii și din acest motiv trebuie să fim echipați", a punctat prorectorul UTM.

De menționat este că aceasta nu este prima inițiativă venită din partea administrației instituției de a înregistra lecții online. În luna martie a anului curent, UTM a organizat cursuri de pregătire pentru BAC la diverse discipline, destinate elevilor din clasa a XII-a și celor din cadrul centrelor de excelență. De obicei, orele se desfășurau în aulele universității, însă în contextul răspândirii virusului COVID-19, cursurile au putut fi urmărite online. La ore au fost "prezenți" virtual mii de elevi din întreaga țară și chiar de peste hotare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0