Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Moldova a rămas fără miere: cel mai prost an pentru apicultori

Abonare
În anul 2020 mierea autohtona va lipsi pe piața noastră. Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani. Pentru mai multe detalii, urmăriți materialul nostru video.

Acest an a devenit cel mai complicat pentru apicultorii moldoveni: recolta de miere a constituit doar 35 la sută din cantitățile prognozate. Printre motive sunt: seceta, apoi înghețurile și temperaturile scăzute în luna mai, nespecifice pentru această perioadă a anului.

Valeriu Praporșcic - Sputnik Moldova
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor

“Miere, practic, nu am extras deloc. Nici la salcâm, nici la mierea polifloră. Situația este foarte dificilă. Albinele nu au reușit să culeagă miere nici măcar pentru ele”, a relatat Constantin Stegărescu, proprietarul unei prisăci din raionul Călărași.

Potrivit lui, recolta din anul acesta va acoperi doar necesitățile familiei lui. Pentru ca albinele să supraviețuiască, va fi nevoie de alimentarea lor cu sirop de zahăr.

Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a confirmat că acest an a fost unul dezastruos pentru această sferă.

“Probabil, guvernul ar trebui să anunțe acest sezon unul arid și să întreprindă anumite măsuri de urgență. Dacă apicultorii nu vor primi vreun ajutor în acest an din partea satului, atunci în continuare oamenii nu vor mai avea dorința de a se înregistra în calitate de agenți economici”, a subliniat expertul.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Societate
Credit de urgență pentru agricultori: Anunțul făcut de șeful statului
O altă problemă actuală este decesul în masă a albinelor în întreaga lume. Doar în anul 2015, pe teritoriul SUA au pierit aproximativ 40 la sută din coloniile de albine, iar în Europa populația acestora s-a redus cu aproximativ 12 la sută.

Unul din motivele de bază a acestui fenomen este utilizarea chimicalelor toxice și a pesticidelor împotriva insectelor dăunătoare. De asemenea, albinele nu au imunitate la bolile și paraziții periculoși, apăruți din cauza încălzirii globale.

Dacă ritmurile mortalității albinelor se vor menține (peste 20 la sută anual) atunci aceste insecte ar putea dispărea cu desăvârșire în 2035. Acest lucru poate provoca o foamete în întreaga lume pentru că vor dispărea plantele polenizate de albine. În consecință, urmând lanțul vor dispărea și animalele ierbivore.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0