Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon a comentat decizia Curții Constituționale privind suspendarea președintelui

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a venit cu o reacție la decizia de săptămâna trecută a Curții Constituționale privind posibilitatea suspendării președintelui.

CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Igor Dodon a salutat decizia Curții Constituționale prin care au fost specificate atribuțiile președintelui și condițiile în care acesta poate fi suspendat din funcție. 

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Sesizările mai multor deputați, admise de Curtea Constituțională - detalii

„Câteva lucruri importante în această decizie: primul este că președintele țării nu poate fi suspendat pe 5 minute și nu pot fi transmise competențiele speakerului sau premierului, așa cum se făcea în timpul lui Plahotniuc. Ceea ce s-a întâmplat în 2017-2018 a fost un lucru ilegal - președintele țării prin decizia Curții Constituționale a fost suspendat temporar pentru a permite cuiva să semneze decrete în locul lui. Curtea Constituțională, în sfârșit, prin decizia sa, a pus punct în acest subiect. Dar este întârziat, pentru că Comisia de la Veneția despre acest lucru a spus încă în lunile iunie-iulie a anului trecut”, a remarcat Igor Dodon.

Un alt aspect important, spune oficialul, este cel cu privire la desemnarea candidaturii la funcția de prim-ministru.  

„Aici Curtea a spus un lucru foarte important - „majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură pe care președintele ar trebui s-o accepte”. Ce înseamnă „majoritate parlamentară formalizată”? Conform regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se anunță la ședința Parlamentului. Nu semnarea de către 51 de deputați într-un cabinet pentru candidatura la funcția de prim-ministru. Se anunță în ședința Parlamentului. Eu cred că în acest Parlament o majoritate parlamentară formalizată fără participarea noastră practic este imposibilă”, a declarat șeful statului. 

Cât privește posibilitatea suspendării președintelui, dacă refuză să accepte candidatura majorității, Igor Dodon consideră că în actuala conjunctură politică acest lucru ar fi imposibil. 

„Curtea Constituțională a mai specificat că președintele țării dacă nu acceptă această candidatură atunci începe procedura constituțională. Ce înseamnă asta? 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea președintelui. În acest Parlament - nicio șansă.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Jocurile cui le face Curtea Constituțională, de ce hotărârea de marți trezește nedumeriri?
Dar chiar dacă se întâmplă acest lucru, peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendum, la care să voteze pentru demisia președintelui cu cel puțin plus un vot față de numărul de voturi date pentru președinte patru ani în urmă. 836 de mii de oameni, ceea ce este imposibil”, a spus oficialul. 

Amintim că deputatul din partea Platformei DA Igor Munteanu a depus o sesizare prin care a cerut interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova. Acesta a depus sesizarea în contextul în care Partidul Platforma DA a elaborat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu care nu a trecut în Parlament. Cei din Platforma DA au precizat că pregătesc lista noului cabinet de miniștri în fruntea căruia va fi un premier din platforma DA. Până în prezent, au fost menționate candidaturile lui Andrei Năstase, Igor Munteanu și Alexandru Slusari pentru această funcție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0