Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sesizările mai multor deputați, admise de Curtea Constituțională - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a admis sesizările depuse de Sergiu Litvinenco, Denis Ulanov, Serghei Sîrbu și de Dinu Plângău - iată ce a decis Înalta Curte.

CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. În dimineața zilei de joi, Curtea Constituțională a hotărât admiterea sesizărilor depuse de deputații Sergiu Litvinenco, Denis Ulanov, Serghei Sîrbu și de Dinu Plângău.

Astfel, în temeiul articolului 134, alineatul 1 și 140 alin. 2 din Constituție, Curtea a decis că orice act al Curții Constituționale, Hotărâre, aviz, Decizie, pronunțată în legătură cu exercitarea unei competențe prevăzute expres în Constituție este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Totodată, în temeiul articolelor 136 alin. 3 și articolul 140 alin. 2 din Constituție, ”Hotărârile Curții Constituționale privind alegerea și destituirea din funcție a președintelui Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac”.

Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Părțile procesului au fost anunțate că a fost depusă opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan.

Pe 23 iunie deputatul Sergiu Litvinenco i-a solicitat Curții Constituționale să se pronunțe asupra caracterului definitiv al hotărârilor CCM și posibilitatea contestării acestora în fața instanțelor în cazul alegerii și/sau destituirii din funcție a președintelui Curții, după ce în aceeași zi Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins cererea de suspendare a executării hotărârilor CCM prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale, iar în această funcție a fost aleasă Domnica Manole.

Domnica Manole a fost aleasă în data de 23 aprilie în funcția de președintă al Curții Constituționale pentru un mandat de trei ani. Vladimir Țurcan a fost destituit din funcție, după ce a primit vot de neîncredere din partea magistraților.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0