CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Ministerul Educației este pregătit să deschidă școlile și grădinițele din 1 septembrie, dacă situația epidemiologică va permite acest lucru. Declarația a fost făcută de şeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației (MECC), Valentin Crudu, în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 5 august, la Centrul de presă Sputnik Moldova.
Bineînțeles, la organizarea procesului educațional în noul an de studii se va ține cont de necesitatea respectării restricțiilor antiepidemice și măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.
Responsabilii de la Ministerul Educației consideră că începutul noului an de învățământ merită marcat printr-o solemnitate, conform tradiției „Primului sunet”. Dar în ce format anume poate fi organizat careul solemn, în actuala situație de risc pandemic, ar urma să decidă fiecare instituție în parte. Este examinată și varianta organizării solemnității de început de an școlar pe clase, nu pentru întreaga școală, potrivit lui Valentin Crudu.
Dintre cele șapte modele de organizare a procesului educațional propuse de Ministerul Educației, cele mai multe instituții, aproximativ 65%, l-au ales pe primul, cel care presupune prezența fizică la școală în proporție de 100%, a precizat Valentin Crudu.
Alte vreo 22% dintre instituții au ales modelul combinat – o parte dintre elevi să fie prezenți în sălile de clasă, iar cealaltă să studieze de la distanță.
Precizăm că cele șapte modele au fost discutate de profesori și administrațiile instituțiilor de învățământ cu părinții și tutorii copiilor.
„Școlile mari, cel mai probabil, vor adopta modelul care presupune ca o jumătate din clasă să învețe de acasă, iar cealaltă jumătate să se prezinte la școală”, a menționat Valentin Crudu.
Elevii nu vor purta măști medicinale la școală doar cu o singură condiție – să fie posibilă respectarea distanței fizice între ei de nu mai puțin de 1,5 metri. Respectarea acestei distanțe între copii este unul dintre obiectivele pe care și le-a propus MECC. Profesorii, cel mai probabil, vor purta obligatoriu măști de protecție, potrivit responsabilului de la minister.
O altă schimbare pe care ne-o aduce noul an școlar ține de reducerea numărului de ore petrecute de copii la școală sau la grădiniță.
„Dacă anterior prezența normală presupunea un număr de 4-6 ore, în funcție de clasă și ciclul educației - școala primară, gimnaziu sau liceu - acum se propune reducerea acestui interval până la 4 ore pe zi”, a povestit Valentin Crudu.
De asemenea, intervalul aflării la grădinițe va fi scurtat. Dacă anterior instituțiile preșcolare activau la 8 până la 12 ore pe zi, acum se propune ca programul acestora să fie de 6-7 ore pe zi.
Deciziile finale vor fi luate însă puțin mai târziu, după ce vor fi studiate și se va ține cont de posibilitățile familiilor și instituțiilor, a precizat Valentin Crudu.
Reamintim că, în luna martie, din cauza riscurilor de răspândire a COVID-19, procesul educațional din Republica Moldova a început să se desfășoare la distanță. Toate grădinițele au fost închise.
Parlamentul a introdus starea de urgență pentru intervalul 17 martie – 15 mai. Din 15 mai, a fost introdusă starea de urgență în sănătatea publică – regim în vigoare până la 31 august.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova