Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri prezidențiale în Belarus: Cum se votează la Chișinău - Video

Abonare
În Belarus au loc alegeri prezidențiale. Un singur birou de votare a fost deschis în Moldova, în incinta ambasadei Belarusiei la Chișinău. Urmăriți videoclipul nostru pentru a vedea cum se votează la Chișinău.

Предвыборная агитация в Белоруссии - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale în Belarus: Secțiile de votare și-au deschis ușile - Video
În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

În Republica Moldova a fost deschisă o singură secție de vot, în cadrul Ambasadei Belarusiei la Chișinău.

Cinci candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul președinte, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

"Au fost înregistrați cinci candidați. Cu toții sunt oameni demni. Toată lumea are condiții egale pentru a face campanie electorală, pentru demonstrarea programelor sale, iar toate acestea se desfășoară cu respectarea legislației Republicii Belarus.", a declarat pentru Sputnik Anatoli Калинин, Ambasadorul Republicii Belarus în Moldova.

Alegătorii trebuie să respecte măsurile de siguranță epidemiologică: în timpul votării, acestora li se oferă mijloace de protecție. Cetățenii sunt obligați să poarte mască și să păstreze distanța socială.

Belarus Presidential Election - Sputnik Moldova
Alegeri valabile în Belarus: Rata de participare - peste 50 la sută

În listele electorale au fost incluși 430 de cetățeni belaruși, care locuiesc în Moldova, inclusiv în Transnistria.

Peste 54% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot în cadrul scrutinului prezidențial. Astfel, conform datelor de la ora 12, alegerile pot fi considerate valabile, a declarat președintele CEC din Belarus, Lidia Ermoșina.

Alegerile prezidențiale din Belarus sunt considerate valabile dacă mai mult de jumătate din cetățenii țării incluși în lista alegătorilor au participat la scrutin. Președintele este considerat ales dacă mai mult de jumătate dintre cetățenii țării care au participat la vot au votat pentru el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0