Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tratament modern pentru persoanele care suferă de hepatită: Ce trebuie să știe pacienții

Abonare
În perioada 2016-2019, mii de persoane au fost tratate definitiv de hepatita B, C și D. Rezultatele se datorează unei noi scheme de tratament, lansată în 2016. Despre schimbările implementate în acest an am aflat de la medicul gastroenterolog, Angela Peltec.
Tratament modern pentru persoanele care suferă de hepatită: Ce trebuie să știe pacienții

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, aproximativ 15637 persoane au fost tratate definitiv de hepatita B,  C și D, în perioada  2016-2019, iar alți 2128 de pacienți continuă în prezent tratamentul antiviral. Aceste rezultate pozitive se datorează schemei noi de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice  virale B, C și D, lansată în anul 2016.

Potrivit Angelei Peltec, în acest an tratamentul a fost modernizat cu preparate de ultimă generație, ceea ce va diminua esențial costurile pentru preparatele antivirale utilizate și va contribui la creșterea semnificativă a pacienților tratați.

"În acest an avem noi medicamente care sunt acceptate la nivel European, mai eficiente. Astfel, după perfectarea și revizuirea ghidului național privind tratamentul heptatitei și au fost introduse în țară medicamente moderne, accesibile pentru toată lumea", a declarat pentru Sputnik Angela Peltec.

De menționat că începând din luna august curent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a inițiat programul de screening la hepatite virale pentru persoanele din grupurile de risc, care va permite diagnosticarea precoce și încadrarea promptă în tratamentul antirival.

Ministerul de resort îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de așteptare pentru a primi tratament împotriva hepatitei virale, să se adreseze la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate. Comisia specializată a Ministerului va comunica pacientului decizia privind  data inițierii tratamentului, oferit gratuit de către stat și schema de tratament indicată.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0