CHIȘINĂU, 8 aug – Sptnik. COVID-19 există și e mai grav decât se crede și vorbește în societate. Precizarea a fost făcută de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale într-un buletin informativ, prin care încearcă să combată miturile despre această infecție. Așadar, COVID-19 există și a afectat pânăla moment peste 18 milioane de oameni din întreaga lume. Mai mult, virusul a curmat viața a peste 700 de mii de oameni de pe Glob.
Ministerul dezminte și informația precum că de COVID-19 nu se moare.
„Studiile arată că infecția cu noul coronavirus nu afectează doar plămânii, dar mai multe organe. Se produc micro-tromboze, ce duc inclusiv la necroze și la incapacitate funcțională la nivelul plămânilor, cordului, rinichilor și chiar al sistemului nervos. În foarte multe cazuri, efectele sunt foarte serioase, iar recuperarea este una de durată”, este explicația specialiștilor.
Mai mult MSMPS, neagă cu fermitate zvonurile apărute în societate precum că autoritățile ar falsifica datele statistice, iar numărul îmbolnăvirilor este mai mic. Și faptul că personalul medical a mituit familii pentru ca în certificatul de deces al rudelor să fie trecută în mod fals infecția cu COVID-19 drept cauză a morții, este o informație falsă.
„Noul coronavirus a suferit mai multe mutații, ajungând să reprezinte o amenințare serioasă și pentru persoanele sub 40 de ani, deși la început, prima categorie de risc era formată din vârstnici și pacienți cu diverse boli cronice. Vârsta înaintată sau comorbiditățile, precum: boli cardiovasculare, renale cronice, diabet, condiționează adesea o formă mai gravă a bolii, dar există posibilitatea ca și tinerii să facă forme grave. Trebuie să ne protejăm părinții și bunicii în aceeași măsură în care ne protejăm și pe noi”, mai informează ministerul.
Mai mult, noul coronavirus nu-și pierde din putere, așa cum cred cetățenii. Dimpotrivă, se înregistrează cifre alarmante în ultima perioadă. Transmisibilitatea s-a păstrat chiar și în cazul unei vremi calde și unor temperaturi ridicate. Specialiștii spun că se transmite mai ușor decât la început, după numărul de cazuri înregistrate la nivel global.
Atenție maximă. Consumul de băuturi alcoolice nu poate reduce riscul de infectare cu noul tip de coronavirus. Ba dimpotrivă, consumul nociv de alcool dăunează sănătății și prezintă un factor important de risc pentru agravarea bolilor cronice preexistente și în caz de infectare cu COVID-19, maladia decurge mai grav.
Nici informațiile cu referire la dauna provocată de purtatul îndelungat al măștilor nu este confirmată de MSMPS. „Utilizarea îndelungată a măștilor de protecție poate fi incomodă și ineficientă, deoarece se reduce nivelul de protecție, dacă este umezită sau atinsă frecvent cu mâinile murdare. Cu toate acestea, nu duce la intoxicație cu CO2 și nici deficit de oxigen”, spun specialiștii.
Nici tehnologia 5G nu trebuie să ne sperie. Aceasta nu facilitează transmiterea virusului ce cauzează infecția COVID-19. Astfel de declarații sunt calificate de specialiști ca fiind aberante și fără temei.
Cât privește expunerea la soare, specialiștii recomandă să ne protejăm, pentru că ne putem infecta cu cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară sau dacă ne expunem sau nu la soare.
În context, ministerul îndeamnă cetățenii să nu mai utilizeze antibioticele ca mijloc de prevenire sau tratament pentru COVID-19. Faptul că antibioticele sunt eficiente pentru tratarea coronavirusului este la fel un mit.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova