Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Programul de screening la hepatite virale: Cine sunt beneficiarii - detalii

Abonare
În luna august a anului curent Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a inițiat programul de screening la hepatite virale pentru persoanele din grupurile de risc. Acesta va permite diagnosticarea precoce și încadrarea promptă în tratamentul antiviral.
Programul de screening la hepatite virale: Cine sunt beneficiarii - detalii

Peste 15 mii de bolnavi de hepatite virale s-au vindecat, în ultimii trei ani, datorită tratamentului modern implementat în 2016. Totuși, maladia continua să amenințe încă viața multor persoane, deoarece evoluează fără simptome și dureri.

Eugen Tcaciuc - Sputnik Moldova
Hepatita – boala ”tăcută” a ficatului: Iată ce trebuie să cunoști despre această maladie

Tocmai de aceea, în luna august, va fi inițiat screeningul la hepatite virale pentru persoanele din grupurile de risc, care va permite diagnosticarea precoce și includerea bolnavilor în tratamentul antiviral.

Potrivit conferențiarului universitar Angela Peltec, care este și medic gastroenterolog, în prezent în Republica Moldova nu se cunoaște care este numărul real de persoane infectate, întrucât de multe ori maladia poate evolua asimptomatic.

"Această inițiativă este salutată și necesară pentru pacienții noștri. Mulți dintre ei nici nu cunosc că au această infecție. De acest screening vor beneficia persoanele din grupurile de risc, fiind invitate de medicul de familie", a precizat pentru Sputnik Angela Peltec.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, în anul 2019 în Republica Moldova au fost înregistrate în total 2957 cazuri noi de hepatite virale, dintre care 1937 (65,5%) reprezintă hepatite virale B, C și D. În primul semestru al anului 2020 au fost înregistrate trei cazuri cu hepatită virală B acută, 18 cazuri cu  hepatită virală C acută, 214 cazuri cu hepatita virală B cronică.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0