Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Seacă râurile și iazurile din Republica Moldova - Avertizare făcută de hidrologi

CC0 / Pixabay / ThorstenF / Iaz care a secat
Iaz care a secat - Sputnik Moldova
Abonare
Temperaturile foarte ridicate, evapotranspirația, lipsa precipitațiilor au provocat scurgerea foarte mică a debitelor de apă în râurile mici de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. În prezent în aceste râuri se înregistrează cu 20% mai puțină apă decât norma stabilită pentru debit. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, șefa secției prognoze hidrologice, Valentina Cereș, spune că pentru a ridica nivelul apei în râurile mici este necesară o cantitate mare de precipitații pe o perioadă îndelungată. Faptul că ar putea cădea ploi bruște și puternice pe o porțiune de râu nu poate schimba foarte mult situația în bine. Pe acea porțiune se va ridica nivelul apei cât de cât, dar va scădea foarte brusc.

Cereș mai spune că există riscul ca foarte multe râuri mici să dispară de pe harta hidrologică în cazul în care nu vom avea precipitații.

„Există un astfel de pericol. După observațiile noastre și tendința din ultimii ani, sunt unele râuri mici în care unele porțiuni deja sunt secate. Avem lacuri de acumulare, iazuri, complet secate de vreo trei sau chiar patru ani”, a menționat Valentina Cereș.

Aceasta mai spune că, pe lângă temperaturile ridicate, lipsa de precipitații, râurile și lacurile de acumulare seacă din cauza omului. O foarte mare problemă constituie construcția ilegală a foarte multe lacuri pe râuri, care contravin normelor.

„Omul, în grădina lui, sapă și își face lac, apa desigur vine din râu. La fel și irigarea care se efectuează fără anumite calcule sau permisiuni, pe teritorii mari, duce la secarea râurilor”, a mai precizat Valentina Cereș.

Засуха - Sputnik Moldova
Secetă hidrologică: Recomandările specialiștilor pentru o agricultură durabilă - detalii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a atestat secetă hidrologică doar pentru râurile mici, lacuri și lacurile de acumulare din țară. În râurile Nistru și Prut deocamdată nu există pericol de secetă hidrologică.

„Am avut precipitații puternice, foarte puternice în cursul superior al acestor două râuri, viitura din iunie-iulie, iar acum se menține un debit normal în râurile Nistru și Prut. Este puțin mai jos de norma stabilită, dar mai avem apă. Situația în râurile mici este catastrofală”, a precizat Valentina Cereș.

Din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani vremea se schimbă foarte brusc, iar precipitațiile sunt temporare.

„Schimbările climatice și încălzirea globală provoacă aceste schimbări bruște ale vremii. Foarte brusc cad precipitații puternice și apoi revine seceta. Nu este o trecere lentă de la o vreme la alta, de aceea avem perioade cu și perioade lungi fără precipitații”, a mai spus șefa secției Prognoze Hidrologice.

Specialistul spune că, dacă în următoarele două săptămâni în cursul superior al Nistrului și Prutului nu vor cădea precipitații, am putea avea secetă hidrologică și în aceste două râuri. De precizat este că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare cod galben de secetă hidrologică în râurile mici și bazinele acvatice din țară în perioada 3 – 10 august. În context, specialiștii solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0