Hiroshima 75: lecția unei mari națiuni lovită de cel mai cumplit atac terorist din istorie

Abonare
În cel mai mare atac terorist din istorie au fost omorâți aproape instantaneu zeci de mii de oameni, în mare parte femei, copii și bătrâni. După 75 de ani, SUA au rămas singura țară care a atacat cu arma nucleară.

BUCUREȘTI, 6 aug – Sputnik. O zi de doliu pentru întreaga lume – se împlinesc 75 de ani de la cea mai cumplită acțiune de război din istoria omenirii – lansarea primei bombe nucleare. Crima a fost cu atât mai odioasă cu cât a fost lansată asupra unui mare oraș, deci asupra populației civile.

În acest cel mai mare atac terorist din istorie au fost omorâți aproape instantaneu zeci de mii de oameni, în mare parte femei, copii și bătrâni – iar sute de mii au muri ulterior în urma radiațiilor.

Ядерная бомба B61 - Sputnik Moldova
„Mai aproape nici că se poate”: În ce țară vor să-și mute SUA arsenalul nuclear

Am vorbit de un act de terorism – terorism de stat - pentru că acesta a fost rostul atacurilor de la Hiroshima și Nagasaki - de a răspândi teroarea noii arme asupra unei țări care întârzia să-și recunoască înfrângerea. Și, de asemenea, de a arăta lumii, în special Uniunii Sovietice, forța armei, dar și determinarea SUA de a o folosi.

Reacțiile lumii întregi, îngrozită de ceea ce s-a petrecut în Japonia, au însemnat o condamnare generală a SUA.

Astăzi, la 75 de ani de la nenorocire, SUA a rămas singurul stat care a folosit arma nucleară, scrie cotidianul USA Today, un adevăr care ar trebui să mai taie din nasul celor care pretind că impun ”democrația” și ”libertatea” în lume. Dar, se pare că nu au învățat prea multe… iar atacul asupra Belgradului, destabilizarea Orientului și a Africii de Nord spun totul. Plus provocările permanente la adresa Rusiei și Chinei!

O lecție de conștiință și înțelepciune vine azi din Japonia, de la primarul Hiroshimei, care a cerut comunităţii internaţionale, într-un frumos discurs, ”să respingă naţionalismul autocentrat”.

Nu este o referire la național-suveranismul actual, ci e, de fapt, o recunoaștere a propriei vinovății a militarismului imperialist și naționalist japonez, care a împins țara la agresiunile criminale din războaiele mondiale. Este o lecție de conștiință a unei țări care, fără doar și poate, ar avea dreptul să urască!

”Când pandemia de gripă din 1918 a atacat acum un secol, a luat zeci de milioane de vieţi şi a terorizat lumea, în timp ce naţiunile care luptau în Primul Război Mondial nu au fost în măsură să se confrunte cu ameninţarea împreună. O creştere ulterioară a naţionalismului a dus la Al Doilea Război Mondial şi bombardamentele atomice. Nu trebuie să permitem niciodată ca acest trecut dureros să se repete. Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul autocentrat şi să se unească împotriva tuturor ameninţărilor”, a declarat primarul Hiroshimei.

În acest context, Kazumi Matsui, i-a cerut premierului nipon, prezent la ceremonie, să semneze şi să ratifice Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), adoptat de 122 de ţări în iulie 2017.

La ceremonia desfășurată în condițiile restricțiilor de pandemie au fost prezenți ”880 de participanţi, inclusiv supravieţuitori ai atacului nuclear, prim-ministrul Shinzo Abe şi reprezentanţi din peste 80 de ţări, care au ţinut un minut de reculegere la 8.15 (23.15 GMT), momentul exact când bomba atomică americană a fost lansată asupra Hiroshimei în 1945”, transmite Agerpres

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0