Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Centrul vechi al Capitalei va fi modernizat: Lucrările deja au început

© Sputnik / Anatolii KiriakПримэрия Кишинева
Примэрия Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul Capitalei Ion Ceban anunță că centrul vechi al Chișinăului va fi modernizat. Lucrările au început deja și vor fi investite în acest sens 22,8 milioane de lei.

CHIȘINĂU, 6 aug - Sputnik. În Chișinău a fost dat startul lucrărilor de reabilitare a trotuarelor din centrul istoric pe străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, în perimetrul străzilor Alexei Mateevici și Ierusalim. La fața locului a fost primarul general, Ion Ceban, și reprezentanții preturii Buiucani.

Лето - Sputnik Moldova
Societate
Primăria Chișinău a declarat război unui fenomen tot mai răspândit pe străzi – Foto

Reabilitarea trotuarelor pe cele două artere din centrul urbei este prevăzută pentru o perioadă de aproximativ 2,5 luni. Vor fi efectuate lucrări de infrastructură: amenajarea trotuarelor și a zonelor verzi, reabilitarea iluminatului stradal, construcția rampelor pentru persoanele cu mobilitate redusă, în prejma trecerilor pietonale, precum și amenajarea pavajului tactil. De asemenea, vor fi instalate vaze de flori și elemente decorative urbane, iar pe anumite porțiuni de stradă urmează să fie amenajate locuri pentru parcare.

Conform proiectului, aproximativ 44 de mii de m² de trotuare vor fi reabilitate cu pavaj de două culori – 70% alb și 30% negru; vor fi montați 1900 de metri liniari de borduri noi pe strada Mitropolit Gavril Bănulescu-Bodoni, iar pe strada Alexandr Pușkin vor fi reabiliate bordurile de granit. Totodată, fațadele a 10 clădiri de importanță istorică și monumente amplasate pe cele două străzi urmează să fi iluminate.

Ion Ceban a ținut să remarce că prin acest proiect va fi redată frumusețea străzilor din centrul istoric al orașului, iar cetățenii vor avea parte de un spațiu modern de recreere.

„Trotuarele din străzile Alexadr Puşkin şi Mitropolit Gavril Bănulescu-Bodoni nu au fost reparate de mai bine de 30 ani şi sunt într-o stare deplorabilă. Se va interveni pe etape pentru ca oamenii să se poată deplasa, iar circulaţia transportului să nu fie sistată. Muncitorii vor lucra inclusiv în zilele de sâmbătă, pentru a finaliza lucrările în termen. Pe această cale solicităm scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile produse”, a menționat primarul Capitalei.

Edilul-șef le-a solicitat serviciilor municipale de profil să monitorizeze desfășurarea proiectului de renovare a trotuarelor din centrul Chișinăului, iar antreprenorului să respecte termenii și calitatea lucrărilor executate.

Costul lucrărilor de reabilitare a zonelor pietonale în perimetrul celor două străzi este de 22,8 de milioane de lei - bani alocați de către Guvernul Republicii Moldova la inițiativa șefului statului și de către mai mulți agenți economici. După finalizarea lucrărilor de reabilitare a trotuarelor, pe cele două străzi municipalitatea își propune continuarea unui proiect similar de renovare a trotuarelor pe bulevardul Grigore Vieru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0