Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv pentru Sputnik! Ce s-a întâmplat cu moldovenii din Beirut în timpul exploziei

© AFP 2024 / StringerПоврежденный от взрыва бункер в порту Бейрута
Поврежденный от взрыва бункер в порту Бейрута - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației de prietenie moldo-libaneze, conducătoarea Centrului moldovenesc educațional-cultural din Beirut, Ludmila Ivanova Tossounian, a oferit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova detalii despre situația moldovenilor din Liban.

CHIȘINĂU, 6 aug - Sputnik. Ludmila Ivanova Tossounian, președinte al Asociației de prietenie moldo-libaneze, conducătoare a Centrului moldovenesc educațional-cultural din Beirut și membru al Comisiei prezidențiale pentru susținerea Diasporei a făcut declarații ăn exclusivitate pentru Sputnik Moldova. 

Ea a povestit despre situația moldovenilor din Beirut, unde s-a produs o explozie extrem de puternică acum două zile. 

Ludmila Ivanova Tossounian susține că cetățenii țării noastre nu au avut de suferit în timpul deflagrației, dar acest lucru nu a fost întâmplător, ci legat de o trăsătură națională. 

”Pe noi ne-a salvat o minune - dragostea de pământ. Moldovencelor le place sa locuiască în munte și datorită acestui fapt am rămas cu viață”, spune Ludmila Ivanova Tossounian.

Președintele Asociației de prietenie moldo-libaneze a mai declarat că în Liban au fost instituite trei zile de doliu, iar în următoarele două săptămâni este decretată stare excepțională.

Последствия взрыва в Бейруте  - Sputnik Moldova
Societate
Tragedia de la Beirut: Agenția Navală, despre nava pe care s-ar fi produs explozia

Ludmila Ivanova Tossounian a oferit detalii cutremurătoare despre coșmarul care nu s-a terminat încă. 

”Suntem șocați, fiecare dintre noi are pe cineva mort, rănit sau dispărut. Sticla cădea și tăia oamenii în două, lumea zbura spre cer și cădea în mare. Și acum salvatorii muncesc și caută oamenii dispăruți. E un dezastru care nu s-a mai întâmplat nici pe timp de război aici”, a declarat Ludmila Ivanova Tossounian.

Moldovenii sunt solidari nu doar în Republica Moldova, ci și peste hotarele ei sau poate chiar mai mult. Ludmila Ivanova Tossounian spune că a adăpostit în propria casă câțiva copii care au rămas fără un adăpost, solidarizându-se astfel cu cei care în aceste momente au nevoie de ajutor, făcând un lucru mare.

”Acum am niște copii în casă pentru că au rămas fără adăpost. (...) Moldovenii întotdeauna au rezistat în orice condiții. Suntem un popor puternic. Suntem vii și asta e important”, menționează președintele Asociației de prietenie moldo-libaneze.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Deflagrația a devastat cartiere întregi și a afectat jumătate din oraș. Potrivit estimărilor, până la 300.000 de oameni au rămas fără locuințe.

Cel mai grav este însă că peste 130 de persoane au fost ucise în dezastru, iar aproximativ 5.000 au fost rănite.

Oficialii libanezi au legat explozia de cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu care au fost păstrate într-un depozit în Beirut din 2013, când au fost confiscate de pe un vapor nesigur care se presupunea că le va livra în Mozambic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0