Ambasadorul Rusiei îi spune Marii Britanii că își exagerează importanța politică

© AFP 2024 / JESSICA TAYLORПарламент Великобритании
Парламент Великобритании - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasadorul Rusiei a transmis că Marea Britanie își exagerează importanța politică în timp ce Londra a devenit raiul infractorilor din Rusia.

BRUXELLES, 6 aug - Sputnik. Dacă trăiești în Marea Britanie, Rusia ocupă un loc important în discursul politic, dar pentru cei din Moscova Marea Britanie abia există. Acum, trimisul Rusiei în Londra a făcut publice câteva adevăruri: el spune că țara sa are alte preocupări mai importante decât Marea Britanie, arată RT

девушка в маске  - Sputnik Moldova
Marea Britanie: Reintroducerea restricţiilor – urmează Londra?

”Cred că Marea Britanie exagerează foarte mult locul său în preocupările Rusiei. Amplitudinea și locul Marii Britanii în politica rusă nu e atât de mare. Avem alte preocupări de o mărime mai mare”, a spus Andrei Kelin.

Ambasadorul a respins de asemenea narativele Marii Britanii despre ”oligarhii” nefaști ai Rusiei care fac afacerile Kremlinului în Londra. Kelin a arătat că, în realitate, capitala Marii Britanii s-a transformat într-un rai al bogaților ruși care fug de justiția de acasă.

”Oligarhi înseamnă oameni bogați care îl pot influența pe președinte”, a explicat el. ”Ultimul oligarh a fost acum 20 de ani... acei oameni bogați trăiesc aici (în Marea Britanie), ei au fugit din Rusia pentru că erau urmăriți pentru evitarea taxelor, fraudă și alte activități criminale”, a adăugat el.

El a mai spus că ”toți aceștia au părăsit țara ca să scape de urmărirea penală. Dacă autoritățile britanice vor decide să ne dea informații despre aceste persoane sau să răspundă pozitiv la cererile noastre de extrădare, noi vom saluta acest lucru”.

Страны мира. Китай  - Sputnik Moldova
Decis: China va fi sugrumată de zece puteri. Va fi oare invitată și Rusia?

În 2018, fostul procuror general al Rusiei, Yury Chaika, a dezvăluit că au fost 61 de infractori ruși care trăiesc în Londra care au furat circa 10 miliarde de dolari din țara lor de origine. El și-a exprimat îngrijorarea că agenda Marii Britanii este să încaseze banii furați, spunând că ”puteți păstra criminalii, dar înapoiați banii. Sunt banii noștri”.

Kelin a respins din nou acuzațiile că Rusia ar fi încercat cumva să influențeze rezultatele referendumului pentru independență din Scoția în 2014, referendumul pentru Brexit din 2019 sau alegerile parlamentare britanice din același an. Potrivit diplomatului, în toate aceste cazuri, Rusia nu era interesată politic de vreun rezultat anume. ”Pentru noi nu are sens să alegem vreo tabără”, a spus el.

”Aceste acuzații sunt inventate, nu doar false. Acestea sunt acuzații fără noimă pe care nu le înțelegem”, a adăugat ambasadorul.

Kelin a mers până la a spune că în prezent relațiile dintre Moscova și Londra sunt „aproape de a fi înghețate”. Marea Britanie ”aruncă o grămadă de noroi... în direcția noastră”, a adăugat el, iar această atitudine” nu naște prea mult apetit în Moscova pentru a îmbunătăți dialogul sau relațiile” cu Londra.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0