Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Are sau nu Moldova vreo tangență cu cazul exploziei din Beirut: Declarație oficială

© AFP 2024 / ANWAR AMROВзрыв в Бейруте
Взрыв в Бейруте - Sputnik Moldova
Abonare
După explozia din portul Beirut, în presă au apărut informații privind implicația unei nave sub pavilion moldovenesc, care ar fi transportat substanțele explozive în urmă cu câțiva ani. Iată ce spun autoritățile.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Agenției Navală a Republicii Moldovei a oferit explicații pentru Sputnik Moldova în privința informațiilor difuzate în mass-media internaționale precum că o nava sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată și care a rămas câțiva ani în portul Beirut, unde a explodat pe 4 august.

"Informațiile sunt incomplete. Această navă nu se află de mult timp sub pavilionul nostru. Nu contează ce pavilion a avut nava care efectua transportul. Faptul că s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii ulterior, precum această explozie, nu înseamnă că nava este oarecum de vină pentru faptul că marfa a fost depozitată în mod necorespunzător în port. Și, cu atât mai mult, nu înseamnă că pavilionul este de vină”, a declarat pentru Sputnik Igor Zaharia, directorul Agenției Navale Moldovenești.

O explozie puternică s-a produs marți seara, în zona portului Beirut. Potrivit autorităților locale, jumătate din numărul clădirilor orașului au fost avariate, spitalele au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de victime. Conform ultimelor date, numărul morților ca urmare a exploziei este de 78 de persoane, peste 4 mii sunt răniți.

Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Precizarea Ministerului moldovean de Externe după explozia din Beirut - detalii

Anterior, premierul libanez, Hassan Diyab, a declarat în cadrul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare că explozia a fost cauzată de depozitarea necorespunzătoare a 2.750 de tone de azotat de amoniu în port, timp de șase ani. Guvernul libanez a anunțat un doliu de trei zile pentru victimele tragediei. Mai multe țări, inclusiv Israelul, au oferit asistență Libanului, Qatarul și Irakul au trimis spitale de teren la Beirut, iar OMS a spus că trimite medicamente și truse chirurgicale la Beirut pentru a trata victimele.

În caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova din Liban pot contacta misiunea diplomatică la adresa de email: ankara@mfa.gov.md sau să telefoneze la Centrul de Apel al MAEIE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0